Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Zit jij met een dilemma op je werk? En heeft dat dilemma te maken met je werk als hulpverlener? Stuur de (geanonimiseerde) casus op naar de redactie in circa 250 woorden. Dan leggen we die voor aan deskundigen. De redactie plaatst de casusbespreking, indien geschikt, in Sozio. Hieronder vind je de casussen die al in ons magazine zijn verschenen.

 

Verdwenen geldEnthousiaste wijkbewoners organiseren een grote buurtactiviteit. Er blijft een restbedrag over van 900 euro en de wijkbewoners willen dat gebruiken om zelf de rekeningen te betalen. Maar het geld verdwijnt en de schulden worden niet betaald. Wat moet de buurtcoach doen?
Esmee en BasEsmee (26) werkt bij een instelling voor begeleid kamer wonen. De instelling richt zich op veiligheid, ontwikkeling en probeert een gezonde omgeving te creëren voor de jongere, in samenwerking met het netwerk. Het werken aan vertrouwen en continuïteit zijn hierbij belangrijke aspecten.
Arewa, een getraumatiseerde vluchtelingArewa (16), een getraumatiseerde minderjarige vluchteling uit Nigeria, is een intelligente en sportieve jonge meid. Ze woont in een beschermde woongroep die speciaal voor slachtoffers van mensenhandel is opgericht.
Kees blowt niet meer, maar drinkt welKees is een jongen van 16 jaar. Tot drie maanden geleden woonde Kees nog bij zijn ouders. Kees ging het laatste jaar weinig tot niet meer naar school en hing met vrienden in het centrum van Groningen rond. Hier kwam hij in aanraking met drugs.
Het gevecht tussen Lars en YvetteLars (36) en Yvette (34) hebben samen twee kinderen, Stanley (6) en Lieve (8). Na een huwelijk van tien jaar zijn ze inmiddels een jaar gescheiden. Via de rechter is er een omgangsregeling vastgesteld. Ouders waren niet in staat om hier gezamenlijk, met een ouderschapsplan, uit te komen.
‘Kindertjes’Bij Melissa, een meisje van 17 jaar oud, is op achtjarige leeftijd de diagnose ADHD gesteld. Ze slikt hiervoor medicijnen. Twee jaar terug is de thuissituatie met vader, moeder en broertje volledig geëscaleerd. Het ging tijdens haar middelbare schoolopleiding slechter met Melissa. Ze had verkeerde vrienden en dronk op feestjes te veel alcohol. Op school werd ze vaak gepest om haar uiterlijk, met woedeaanvallen tot gevolg.
Op verlof?De 17-jarige Frits functioneert op licht verstandelijk beperkt niveau. Hij heeft er grote moeite mee als zaken anders gaan dan hij het graag wil hebben. Hij toont sterk zelfbepalend en manipulerend gedrag. Bij conflicten vervalt Frits in verbale - en in toenemende mate in fysieke agressie om alsnog zijn zin te krijgen. Zijn alleenstaande moeder kan Frits niet beteugelen en het jongere broertje en zusje zijn doodsbang voor hem. Op school komt het regelmatig tot conflicten.
Mevrouw Lopes en haar zoon RenéMevrouw Lopes is midden veertig en zorgt alleen voor haar negenjarige zoon, René. Ze heeft lang in de horeca gewerkt. Toen dat door fysieke problemen niet meer ging, volgden er een aantal jaren werkzaamheden in de thuiszorg. Een maand of acht geleden ging dit ook niet meer en vrijwel direct werd mevrouw Lopes afhankelijk van de bijstand. In de afgelopen maanden is zij een paar keer aan haar benen geopereerd. Mevrouw Lopes en haar zoon wonen in een middelgrote gemeente.
Hoe win ik Patricks vertrouwen?Patrick is een man van begin dertig die in het verleden psychotisch is geweest. Hij geeft aan dat dit veroorzaakt is door drugsgebruik. Daarnaast heeft Patrick NAH (niet aangeboren hersenletsel). Patrick wil graag in de offshore werken en een normaal leven leiden. Hij accepteert niet van zichzelf dat hij een aantal dingen niet ( meer) kan.
Toekomst voor Mohamed?Mohamed is zeventien jaar oud en woont bij zijn ouders thuis. Hij gaat niet naar school, hij heeft geen werk, hij heeft geen geld. Hij komt elke dag pas ’s middags zijn bed uit, loopt daarna de stad in en komt pas ‘s nachts thuis. Hij verveelt zich dood en ziet rondom zich de luxe van onze consumptiemaatschappij. Als hij een vriendin heeft, dan moet zij bij het uitgaan voor hem betalen.
Daniëlle is verliefd!Daniëlle is 32 jaar. Ze woont in een instelling, die uit initiatief van ouders is opgezet, met negen andere bewoners. Ze heeft een licht verstandelijke beperking maar daar is op het eerste gezicht weinig van te merken. Daniëlle woonde eerst geheel zelfstandig. Dit bleek echter lastiger te zijn dan gedacht. Ze werd eenzaam en sloot op aandringen van verkeerde vrienden een lening af die ze zich niet kon veroorloven.
Elsbeth en haar vaderElsbeth (35) woont in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze heeft de ziekte van Steinert. Dit is een spierziekte die het bemoeilijkt spieren aan te spannen en te ontspannen. Het praten wordt hierdoor moeilijker en Elsbeth raakt snel vermoeid. Ze zal niet oud worden; in feite heeft ze nog een paar jaar te leven. Gedurende die jaren zal ze steeds verder achteruit gaan. Bovendien heeft zij de variant van de ziekte met een verstandelijke beperking.
Dilemma van een hulpverlener...Fina heeft een auto. Fina is een vriendelijke vrouw van in de 70 en heeft een ernstige verstandelijke beperking. Fina loopt in oude kleren. Soms wordt haar garderobe aangevuld met gebruikte kleren van haar familie. Fina zelf heeft daar geen moeite mee, haar begeleiders des te meer.
Yvonne moet naar de huisartsYvonne is een vrouw van 35 jaar. Ze verblijft op een behandelafdeling voor SGLVG-cliënten (sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk gehandicapt).
Tom heeft een achterstandDe vierjarige kleuter Tom heeft een ontwikkelingsachterstand en is mogelijk zwaar autistisch.
Geen geld meer voor boodschappenAlbert is een man van 29 jaar met een IQ van 49. Hij woont bij zijn broer Daniël in een reguliere huurwoning. De begeleiding van Albert gebeurt door medewerkers van een ambulant team van een MEE-instelling. Albert staat onder onderbeschermingsbewind (*).
Wat mag de SPH'er nog?In elk beroep en op elk werkterrein is er een overlap van taken en handelingen met andere beroepen en terreinen.