Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Daniëlle is verliefd!

Daniëlle is 32 jaar. Ze woont in een instelling, die uit initiatief van ouders is opgezet, met negen andere bewoners. Ze heeft een licht verstandelijke beperking maar daar is op het eerste gezicht weinig van te merken. Daniëlle woonde eerst geheel zelfstandig. Dit bleek echter lastiger te zijn dan gedacht. Ze werd eenzaam en sloot op aandringen van verkeerde vrienden een lening af die ze zich niet kon veroorloven.
Daniëlle is verliefd!
Daniëlle woont nu bijna drie jaar in het ouderinitiatief en heeft zich sterk ontwikkeld. Zo is haar eenzaamheid weg, heeft ze de schuld afgelost en kan ze goed voor zichzelf opkomen. Daniëlle heeft sinds een half jaar een vriend. Erg leuk voor haar. Ze slapen om het weekend bij elkaar. Haar vriend is tien jaar ouder en werkt als leidinggevende bij hetzelfde bedrijf als zij. Hij heeft naar eigen zeggen geen verstandelijke beperking. De begeleiding van Daniëlle twijfelt hieraan. Daniëlle vindt haar leven erg leuk nu ze een partner heeft. Grenzen kan zij echter niet aangeven. Zo eet ze bijvoorbeeld al zes maanden een uitsmijter rosbief bij haar vriend omdat ze niet durft te zeggen dat zij dit niet lekker vindt.
 
Daniëlle is open over de relatie er praat hier veel over met haar persoonlijk begeleider. Van Daniëlles zus hoort de begeleiding ook over veel zaken die Daniëlle niet bespreekt. Zo zou haar fiets zijn gestolen. Deze bleek niet gestolen te zijn, maar door de vriend ingepikt te zijn voor zijn dochter. Ook blijkt haar vriend in de gevangenis gezeten te hebben voor diefstal en gebruikt hij regelmatig drugs. Hij ontvangt maandelijks meer salaris maar komt altijd geld tekort waarna hij bij Daniëlle aanklopt. Hij vergokt veel van zijn geld.
 
De vriend wil graag samenwonen en een kindje krijgen met haar. Daniëlle weet zelf niet zo goed wat ze wil maar is bang dat de relatie eindigt als zij nee zegt.
 
Daniëlle mag in het ouderinitiatief niet samenwonen dus zal dan bij hem in moeten trekken. De mogelijkheid om terug te keren is nihil; de plek gaat dan naar een ander. Haar vriend heeft gezegd dat ze dan een lening kunnen afsluiten om het huis opnieuw in te richten.
 
De begeleiding vreest voor het welzijn van Daniëlle. Haar vriend maakt gebruik van haar en zet haar aan tot zaken die zij op eigen initiatief nooit gedaan zou hebben. Ook profiteert hij van haar schamele loon. Als zij daadwerkelijk samen gaat wonen, is de begeleiding niet meer verantwoordelijk en kunnen haar niet meer helpen. Dit is het laatste wat het team wil.
 
Wat is de beste manier om Daniëlle te begeleiden zonder haar vertrouwen te schaden en haar dingen te verbieden?  
 
Wilt u reageren op deze casus? Dat kan hieronder.


Naar homepage