Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Esmee en Bas

Esmee (26) werkt bij een instelling voor begeleid kamer wonen. De instelling richt zich op veiligheid, ontwikkeling en probeert een gezonde omgeving te creëren voor de jongere, in samenwerking met het netwerk. Het werken aan vertrouwen en continuïteit zijn hierbij belangrijke aspecten.
Esmee en Bas

De focus in de begeleiding richt zich op de kracht van de jongere en het netwerk. De organisatie probeert zoveel mogelijk cliëntgericht en oplossingsgericht te werken en streeft naar empowerment.

 

Eén van de jongeren die Esmee sinds een half jaar begeleidt, is Bas. Bas is 18 jaar en doet de mbo-opleiding Toerisme. Esmee heeft contact met zijn school, het gaat nu heel goed met Bas en hij heeft al veel doelen behaald.

 

De begeleiding van Bas is op dit moment vooral gericht op het aanleren van sociale vaardigheden en het verkrijgen van zelfvertrouwen. Bas vindt het erg moeilijk om relaties aan te gaan omdat hij bang is om mensen te verliezen. Dit komt door het verlies van zijn beide ouders bij een auto-ongeluk twee jaar geleden. Voor Bas was dit uiteraard een enorme schok die hij nog steeds moeilijk kan verwerken.

 

Het contact tussen Esmee en Bas verloopt goed. In het beginstadium van de begeleiding ging dit nog moeizaam, vooral omdat Bas moeite heeft met sociale contacten.

 

Bas en Esmee praten openlijk over persoonlijke interesses. Esmee heeft ook veel over zichzelf verteld, ze merkte dat dit de band versterkte. De laatste paar maanden heeft Esmee het gevoel dat Bas te dichtbij komt en haar bewust opzoekt. Hij is haar een aantal keren tegen het lijf gelopen in haar favoriete kroeg. Ook heeft Bas haar verschillende malen proberen toe te voegen op Facebook en heeft hij gevraagd naar haar mobiele nummer. Na deze gebeurtenissen, heeft Esmee aangegeven dat ze dit niet prettig vindt. Bas reageerde hier terughoudend op. Na dit gesprek gaat het een stuk slechter met Bas, hij verwaarloost zichzelf en komt vaak niet opdagen op school. Tijdens de gesprekken met Esmee is Bas erg gesloten.

 

Esmee heeft met haar collega’s over deze situatie gesproken. Zij geven haar het advies dat ze zelf een keuze moet maken over de te stellen grenzen. Dit vindt Esmee erg moeilijk.

 

Aan de ene kant komt Bas te dichtbij en gaat hij over haar grenzen heen. Esmee voelt zich hier niet prettig bij. Aan de andere kant was het contact tussen Bas en Esmee eerst erg positief: Bas kan zichzelf zijn en heeft veel vertrouwen in Esmee. Esmee is bang dat wanneer er iets verandert in de begeleiding, dat het nog meer bergafwaarts zal gaan. Bas heeft ook aangegeven, dat wanneer andere begeleiding aangewezen wordt, hij zichzelf iets aan zal doen. Wat moet Esmee doen?

 

Wilt u reageren op deze casus? Dat kan hieronder.Naar homepage