Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Eerste tbs-kliniek in België geopend

In Gent is het federaal psychiatrische centrum (FPC) officieel geopend. Het is de eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België.
Eerste tbs-kliniek in België geopend

Het FPC is de eerste gesloten instelling voor personen die een strafrechtelijk beveiligingsmaatregel opgelegd kregen, omdat ze ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. In Nederland beter bekend als tbs. België werd al verschillende keren veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van geïnterneerden. ‘Ze horen niet thuis in een gevangenis, wel in een psychiatrisch centrum’, klinkt in het Vlaamse VRT-journaal.

 

Voor het eerst wordt een psychiatrisch centrum uitgebaat door een privé partner, de Franse multinational Sodexo. Samen met de Nederlandse psychiatrische zorgvereniging Parnassia.Ook voor het ontwerp werd Nederlandse expertise ingeschakeld: architectenbureau de Jong Gortemaker Altra. Die al meerdere tbs-klinieken in Nederland heeft ontworpen. 

 

Het FPC biedt plaats aan 271 personen en beslaat circa 30.000 vierkante meter. De formule van de instelling houdt rekening met het behandeltraject van de patiënt. Zo is er een afdeling observatie en oriëntatie, maar ook een onderdeel doorgedreven en specifieke behandeling en resocialisatie. Het uiteindelijk doel is erop toe te zien dat de fpc-patiënt opnieuw kan integreren in de maatschappij en weer normaal, maar met begeleiding, kan functioneren in de samenleving.

 

Het gebouw werd ingewijd door staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten, minister van Justitie Annemie Turtelboom en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

 

Bron: deredactie.be

 

Foto: djga

 

Eerder verschenen nieuws over dit onderwerp:

Inzet muziektherapie om recidive tbs'er te voorkomen

Flinke daling verwacht van aantal tbs'ers op longstayafdeling

Psychopaat heeft moeite met bewust aanpassen van gedrag

 



Naar homepage



Relevante categorieën:

tbs |