Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Flinke daling verwacht van aantal tbs’ers op longstay-afdeling

Het aantal tbs’ers dat verblijft op een zogenaamde longstay-afdeling, zal met ongeveer 30 procent afnemen. Dat staat in een brief die staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Flinke daling verwacht van aantal tbs’ers op longstay-afdeling

 

Op de long-stay afdeling verblijven tbs’er van wie de kans op recividive te hoog is om te kunnen werken aan een terugkeer in de samenleving.  Bijvoorbeeld omdat de betreffende tbs’er niet meewerkt aan zijn behandeling.  
Een tbs’er op de long-stay afdeling wordt niet meer intensief behandeld voor de stoornis. Centraal staan psychische en medische zorg en de benodigde beveiliging.  
 
Herbeoordelingen
Drie keer per jaar vinden zogenaamde herbeoordelingen van tbs-gestelden in de longstay uit. Plaats  Een speciale commissie adviseert de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de eventuele plaatsing van tbs’ers op een longstay-afdeling, de voortzetting van de plaatsing of de opheffing ervan. Wanneer er sprake is van een verbeterde mogelijkheid tot behandeling en het beveiligingsniveau laag is, kunnen longstay-gestelden over worden geplaatst naar een andere voorziening waar voldoende zorg en beveiliging kan worden geboden, zodat zij daar kunnen werken aan hun resocialisatie.  
 
Overgeplaatst
Op basis van de recent uitgevoerde driejaarlijkse herbeoordelingen is de verwachting dat het aantal longstay-gestelden afneemt met ongeveer 30%. Een deel van de 30% kan worden overgeplaatst naar een behandelafdeling van een forensisch psychiatrisch centrum. Het andere deel kan, al dan niet op termijn, naar de reguliere GGz worden overgeplaatst. Het spreekt voor zich dat de maatschappelijke veiligheid voorop blijft staan’, schrijft de staatssecretaris. ‘Daarom wordt in het behandelplan uitgebreid aandacht besteed aan de wijze waarop het risicomanagement en het toezicht op deze patiënten wordt geregeld.’
 
Bron: ministerie van Veiligheid en Justitie
 


Naar homepage



Relevante categorieën: