Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Psychopaat heeft moeite met bewust aanpassen van gedrag

TBS-patiƫnten met psychopathie zijn moeilijk te behandelen door een verschil tussen bewuste en automatische gedragsaanpassingen. Dat blijkt uit onderzoek van cognitief psycholoog Inti Brazil, verbonden aan Radboud Universiteit Nijmegen.
Psychopaat heeft moeite met bewust aanpassen van gedrag

Volgens Inti Brazil zijn mensen met psychopathie vooral bezig met het behalen van persoonlijke winst en eigen belang. Ze laten zich niet afleiden door de omgeving tijdens het uitvoeren van hun acties. Als ze gewelddadig zijn, is die agressie vaak weloverwogen en gericht op het doel. Psychopathie blijkt lastig te behandelen. Inti Brazil besloot daarom de informatieverwerking en het leren in het brein van psychopaten, te onderzoeken. Anders dan verwacht bleken psychopaten te leren van negatieve feedback, maar kost het hen wel meer tijd.

 

Gedrag aanpassen

Fouten herkennen is volgens Brazil belangrijk om gedrag aan te passen. Het ‘oepsgebied’ in het brein van psychopaten blijkt even actief als bij gezonde proefpersonen, maar ze zijn zich daar minder van bewust, ontdekte Brazil met een EEG-studie. Mensen met psychopathie reageren niet alleen minder sterk op fouten die anderen maken, maar zijn überhaupt minder sterk gericht op de acties van anderen wat voor een deel een verklaring kan zijn voor hun antisociale gedrag.

 

Reversaltest

Voor zijn onderzoek legde Brazil patiënten met psychopathie een reversaltest voor. Dit is een test waarbij je eerst leert dat A het goede antwoord is, en B het foute, maar ergens halverwege draait dat om. Opmerkelijk was dat patiënten met psychopathie de test net zo goed af ging als de controlegroep, zolang de patiënten maar niet doorhadden dat ze zich moeten aanpassen.

 

Toen Brazil een paar jaar later precies dezelfde taak afnam en er bij zei dat het een leertaak was en dat de proefpersonen goed op verborgen clues moesten letten, scoorden de psychopaten beduidend slechter. ‘Automatisch gedrag verloopt dus veel beter dan bewust gedrag. Er zijn waarschijnlijk andere breingebieden actief,' concludeert Brazil. Volgens hem is dat is een eerste belangrijke aanwijzing over hoe je therapie zou moeten inrichten.

 

Inti Brazil promoveert 14 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen








Naar homepage