Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Inzet muziektherapie om recidive tbs'er te voorkomen

Muziektherapie kan mogelijk het risicogedrag bij forensisch psychiatrische patiƫnten met psychiatrische stoornissen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van een promovenda aan Tilburg University.
Inzet muziektherapie om recidive tbs'er te voorkomen

Laurien Hakvoort onderzocht in hoeverre muziektherapie het reguleren van woede en ontwikkelen van coping-vaardigheden bij deze patiënten kan verbeteren.

 

Het proefschrift, waarop Hakvoort promoveerde aan Tilburg University, betreft een verkennend onderzoek naar de invloed van muziektherapie op dadergedrag bij tbs-gestelden. De vraag was hoe muziek therapeutisch ingezet kan worden om nieuw, positief gedrag te stimuleren bij tbs’ers. De dissertatie omvat literatuuronderzoek dat voortbouwt op kennis uit de muziekpsychologie, muziekneurologie en muziektherapie. Die kennis wordt vervolgens gecombineerd met evidence-based behandelingsmethoden binnen de forensische psychiatrie.

 

Muziektherapie
Het proefschrift biedt een theoretische basis voor de verdere ontwikkeling van een cognitief-gedragsmatige muziektherapie binnen de forensische psychiatrie. Muziektherapie zou, in samenwerking met verschillende behandelaren, TBS’ers kunnen helpen bij het minimaliseren van recidive-kans door het ontwikkelen van vaardigheden en gedragsverandering (zoals coping en woederegulatie). Een klinische toetsing door Hakvoort van een muziektherapeutisch programma in de TBS-praktijk biedt, gezien het beperkte aantal deelnemers, nog geen uitsluitsel over de effectiviteit ervan. Muziektherapie zal zich binnen de forensische psychiatrie verder moeten ontwikkelen.

 

Bron: Tilburg University

 



Naar homepage



Relevante categorieën: