Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Mensen die zorg krijgen vaker eenzaam

Mensen die afhankelijk zijn van zorg voelen zich vaker alleen. Professionals kunnen een rol spelen bij het bestrijden hiervan. Dat blijkt uit de Quick Scan die is gedaan door Coalitie Erbij.
Mensen die zorg krijgen vaker eenzaam

Personen die zorg ontvangen, blijken zich langer alleen te voelen dan de gemiddelde Nederlander. Volgens Coalitie Erbij neemt de kans op eenzaamheid toe omdat steeds meer mensen langer zelfstandig blijven wonen. De professional kan een sleutelfiguur zijn bij het ontdekken van eenzaamheid, omdat die direct contact heeft met een cliënt.

 

Verstandelijke Gehandicapten

Eén op de vier mensen met een verstandelijke beperking geeft aan zich vaak of altijd eenzaam te voelen. Voor hen kan het namelijk lastig zijn om te participeren in de samenleving. Ook zijn deze mensen vaker onzeker, waardoor ze minder gauw initiatief nemen in het aangaan van relaties. Een andere reden voor eenzaamheid is dat mensen met een beperking er moeite mee hebben om raakvlakken te vinden met personen die geen handicap hebben.

 

GGZ
Van de ggz-cliënten voelt drie van de vier mensen zich erg eenzaam. Zeker in periodes dat de aandoening opspeelt, is het lastig om vriendschappen te onderhouden. Van de ander wordt dan immers veel begrip, inlevingsvermogen en geduld gevraagd om om te gaan met bijvoorbeeld wantrouwen, angst of stemmen. Ook mensen met een psychische kwetsbaarheid voelen zich vaak alleen, omdat ze bang zijn voor vooroordelen en afkeuring uit de samenleving en contacten met anderen daarom kunnen mijden.

 

Ouderen
In de leeftijd van 55 jaar en ouder voelen tweehonderdduizend personen zich extreem eenzaam. In de leeftijdscategorie 74-84 jaar voelt 40 procent zich matig eenzaam en 10 procent sterk eenzaam. De eenzaamheid neemt toe naarmate mensen ouder worden: 14 procent van de ouderen vanaf 85 jaar voelt zich sterk eenzaam. Het verliezen van dierbaren en een verslechterende gezondheid spelen hier een rol bij.

 

Bestrijden
Coalitie Erbij heeft als doel om een vuist te maken tegen eenzaamheid. Ondere andere Humanitas, het Leger des Heils en het Nationaal Ouderenfonds zijn lid. De coalitie gaat nog onderzoeken welke bestaande initiatieven tegen eenzaamheid effectief zijn. Staatssecretaris Martin van Rijn stelt 900.000 euro beschikbaar, bovenop de bestaande subsidie, om het probleem aan te pakken. 

 

Bekijk hier het volledige onderzoek van Coalitie Erbij.

 

Lees ook: Organisaties strijden deze week tegen eenzaamheid



Naar homepage



Relevante categorieën: