Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Zwaardere delicten naar Halt

Zwaardere delicten worden steeds vaker naar Halt verwezen. Dat blijkt uit het jaarcijfers over 2013 van Halt.
Zwaardere delicten naar Halt

In 2013 zijn bijna zeventienduizend jongeren naar Halt verwezen voor delicten als schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. Uit de jaarcijfers blijkt dat er een duidelijke tendens is dat zwaardere zaken vaker bij Halt terechtkomen. Jongeren die voorheen een taakstraf van het openbaar ministerie kregen, krijgen zo de kans om hun strafbare gedrag recht te zetten met een Halt-straf.

 

Toestemming

In het kader van ZSM (afspraken binnen het strafrecht om zo snel en simpel mogelijk te straffen) kan een officier van justitie toestemming geven om delicten naar Halt te sturen die voorheen als taakstraf door het openbaar ministerie werden afgedaan. Dat aantal is toegenomen van 9% in 2012 naar 13% in 2013.

 

Passende Halt-straf

Jongeren krijgen bij Halt een passende Halt-straf. In deze pedagogische interventie confronteert Halt de jongere met zijn gedrag en de gevolgen daarvan, door onder meer het aanbieden van excuses, het laten vergoeden van de schade en het maken van specifieke leeropdrachten. Ouders zijn hierbij actief betrokken.

 

Herstellen relatie dader en slachtoffer

Juist in zwaardere zaken, is het herstellen van de relatie tussen dader en slachtoffer volgens Stichintg Halt van cruciaal belang. ‘Hier leert de jongere veel van en het slachtoffer heeft de mogelijkheid om zijn verhaal kwijt te kunnen’, aldus het persbericht van de stichting.

 

Vuurwerk

Ook bij vuurwerkdelicten worden zwaardere delicten vaker naar Halt verwezen. Halt heeft rond de afgelopen jaarwisseling 1.644 vuurwerkverwijzingen gekregen voor onder andere het te vroeg afsteken van vuurwerk en het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. 40% Van deze jongeren werden naar Halt verwezen vanwege illegaal vuurwerk. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van 2012.

 

 2013: Stabilisering van het aantal verwijzingen naar Halt

Vanaf 2010 stabiliseert het aantal verwijzingen naar Halt. Was er in 2012 nog een lichte stijging te zien, is het aantal verwijzingen in 2013 weer iets gedaald tot net boven het niveau van 2011. De opvallende stijging van het aantal schoolverzuimzaken in 2012, zet zich voort met opnieuw een (lichte) stijging in 2013.

 

Voorkomen van jeugdcriminaliteit

Halt beoogt de voorkoming, bestrijding en bestraffing van jeugdcriminaliteit door bewustwording en gedragsbeïnvloeding van jongeren en hun ouders. Onder meer met integrale projecten op scholen, sportverenigingen en in de wijk. Daarin gaan jongeren, ouders, professionals, vrijwilligers en de lokale partners samen aan de slag met het creëren van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilig leefklimaat’, aldus Halt.

Bijlage jaarcijfers

 

Meer nieuwsberichten

Verplichte excuses voor criminele jongeren



Naar homepage



Relevante categorieën: