Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Zorg voor ingesloten licht verstandelijk beperkte jongeren onder de maat’

Veel LVG-jongeren in gesloten jeugdzorginstellingen en justitiële jeugdinrichtingen krijgen niet de aandacht en behandeling die nodig is om verdere gedragsproblemen en (herhaling van) criminaliteit te voorkomen.

Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een advies aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie. Het advies is op eigen initiatief uitgebracht.

Oververtegenwoordiging
Volgens de RSJ is de aard van de problematiek van deze categorie jongeren ernstig is sprake is van oververtegenwoordiging van deze jongeren in het justitiële systeem. met name bij Deze jongeren hebben minder cognitieve mogelijkheden (met name op het gebied van strategisch denken, informatieverwerking en impulscontrole) en zij hebben in vergelijking met normaal begaafde jongeren vaker te maken met psychische stoornissen, emotionele en gedragsproblemen, risico’s van middelengebruik en gebrek aan steun vanuit thuis.

Screeningsinstrumenten ontbreken
Volgens de RSJ zijn er ‘diverse knelpunten in de praktijk bij de aanpak van deze categorie jongeren.’ Zo ontbreken in Nederland bijvoorbeeld goede (snelle) screeningsinstrumenten om te signaleren of er mogelijk sprake is van een licht verstandelijke beperking, en zijn er weinig gespecialiseerde plaatsen beschikbaar. Omdat licht verstandelijk beperkte jongeren vaak niet als zodanig worden herkend, krijgen zij niet de benodigde aandacht en behandeling.

Adequate benadering
Een adequate benadering van deze groep jongeren kan volgens de Raad (herhaling van) ernstige gedragsproblemen of criminaliteit voorkomen. Dat is niet alleen in het belang van de jongere, maar van de samenleving als geheel, stelt de RSJ.

Aanbevelingen
De Raad beveelt aan vroegtijdig te signaleren of sprake is van een licht verstandelijke beperking en de aanpak daarop af te stemmen met veel gelegenheid tot oefenen en herhalen. ‘In verband met de beperking in het leervermogen is ook de continuïteit in de aanpak voor deze jongeren van groot belang. De Raad dringt daarom aan op meer samenhang in de pedagogische benadering van deze categorie jongeren tussen de civiel- en strafrechtelijke instellingen. Tevens wijst de Raad op de mogelijk negatieve effecten van voorgenomen kabinetsmaatregelen op dit terrein, zoals de herziening van het jeugdzorgstelsel en de daarbij voorziene overheveling van taken naar gemeenten, en de voorgenomen beperking van het (IQ-) criterium voor recht op AWBZ-zorg.’

 Bron: Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ)



Naar homepage



Relevante categorieën:

JJI |