Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Zorg bij psychiatrische patiënt ook voor lichamelijk welzijn’

Ggz-instellingen moeten bij de behandeling van psychiatrische patiënten een integrale aanpak nastreven: er dient meer aandacht te zijn voor de lichamelijke ziekten van de patiënt.

Dat stelt hoogleraar Sociale Psychiatrie Christina Van der Feltz-Cornelis. Zij heeft 19 november haar inaugurele rede gehouden.

Levensverwachting korter
De gemiddelde levensverwachting van psychiatrische patiënten is, zo blijkt uit internationaal onderzoek, tien jaar korter dan bij mensen zonder psychische stoornissen omdat hun behandeling zich vooral richt op de geestelijke aspecten van hun ziekte.

Toegankelijk maken
Sociale psychiatrie richt zich op het optimaal toegankelijk maken van de psychiatrie voor de patiënt met een psychische stoornis. Doel is dat de patiënt herstelt en zoveel mogelijk kan blijven deelnemen aan de maatschappelijke rollen en processen waarvan hij deel uitmaakt. Daarbij is van groot belang de verwachtingen en behoeften van patiënten ten aanzien van behandeling te gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe behandelvormen.

Integratie
Sociale psychiatrie heeft zich het afgelopen decennium sterk ontwikkeld. De ggz-instellingen moeten zich meer dan ooit richten op integratie met de maatschappij en de algemene geneeskunde. Zij kunnen daarbij behandelmodellen zoals consultatie aan de huisarts, aan de bedrijfsarts en de medisch specialist in het algemeen ziekenhuis hanteren, met een nadruk op patiëntgerichte zorg.

Lichamelijke klachten
Integrale behandeling van de patiënt in de zin van ketenzorg is nodig omdat psychische stoornissen in zeer veel gevallen gepaard gaan met lichamelijke klachten en lichamelijke ziekten. Deze clustering van psychische stoornissen en lichamelijke klachten en ziekten is van negatieve invloed op het beloop van zowel psychische als lichamelijke klachten.

Minder goed behandeld
Nog steeds is de gemiddelde levensverwachting van de psychiatrische patiënt tien jaar korter, omdat lichamelijke ziekten bij deze patiënten vaak minder goed behandeld worden. Onderzoek naar behandeling van beide is daarom dringend nodig.
Van der Feltz-Cornelis breekt daarom een lans voor integrale zorg voor deze patiënten groep en wil zich in de komende jaren richten op het ontwikkelen van ketenzorg op dit gebied in nauwe samenwerking met ziekenhuizen en huisartsen.

Curriculum Vitae
Prof. dr. Christina van der Feltz-Cornelis (1962, Terneuzen) heeft haar oratie uitgesproken op 19 november in het kader van haar openbare aanvaarding van de leerstoel Sociale Psychiatrie, die zij sinds 1 februari 2010 bekleedt. De leerstoel valt onder het departement van Ontwikkelings-, Klinische en Crossculturele Psychologie. Deze bijzondere leerstoel is mede ingesteld door GGZ Breburg. Van der Feltz-Cornelis is tevens parttime verbonden aan het Trimbos Instituut en leidt als zodanig het Depressie Initiatief.



Naar homepage



Relevante categorieën:

ggz |