Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Zeven procent van de Amsterdammers heeft ernstige psychische klachten

Zeven procent van de Amsterdammers heeft ernstige psychische klachten. Dat blijkt uit de Amsterdamse Gezondheidsmonitor. Dit onderzoek wordt eens per vier jaar gehouden.

Depressie en angststoornissen zijn de meest voorkomende psychische aandoeningen in Nederland. Zeven procent van de Amsterdammers heeft ernstige psychische klachten en daarmee een hoog risico op een depressie of angststoornis. Daarnaast heeft 41 procent van de Amsterdammers milde psychische klachten.

Medicijngebruik laag

Psychische klachten komen vaker voor bij vrouwen, ouderen, lager opgeleiden, inwoners van krachtwijken en Amsterdammers van niet-westerse afkomst. In vergelijking met 2004 hebben meer vrouwen last van milde psychische klachten. Een deel van de Amsterdammers staat open voor hulp en ondersteuning, vooral laagopgeleiden. Het medicijngebruik voor psychische klachten is laag (zeven procent) en verschilt niet tussen mannen en vrouwen, opleidingsniveaus, etnische groepen en type wijk of stadsdeel.

Samenwerken

De onderzoekers tellen dat een integrale benadering bij de aanpak van de problemen cruciaal is. Dat kan alleen als verschillende partijen samenwerken, zoals GGZaanbieders en stedelijke diensten. De stuurgroep GGZ-preventie heeft de regie. Daarin zijn de GGZaanbieders vertegenwoordigd onder voorzitterschap van de GGD. De stuurgroep wil een samenhangend, kwalitatief goed en kwantitatief dekkend aanbod in GGZ-preventie voor de regio van de GGDAmsterdam.

Aanbevelingen

De onderzoekers doen de volgende aanbevelingen:
- Zet in op vroegtijdige signalering van angst- en depressieklachten en effectieve toeleiding naar preventieve activiteiten.

Gezondheidsmonitor

De Amsterdamse Gezondheidsmonitor is een grootschalig gezondheidsonderzoek onder Amsterdammers van 16 jaar en ouder dat eens in de vier jaar uitgevoerd wordt. De Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2008 is een onderdeel van de gezamenlijke G4-gezondheidsenquête van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het onderzoek bestaat uit een combinatie van een schriftelijke enquête en mondelinge interviews. Ruim 13.000 Amsterdammers zijn uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek, 6.644 Amsterdammers hebben gereageerd. Dit is een respons van vijftig procent. Er is een extra steekproef getrokken onder de inwoners van de Amsterdamse krachtwijken. 

Klik hier om de samenvatting van het onderzoek te lezen.



Naar homepage


De Redactie,

Relevante categorieën: