Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

‘Zelforganisatie kent beperkingen’

Hij vindt zelforganisatie een inspirerend ideaal, maar hij ziet tevens de beperkingen ervan. Dat zegt bijzonder hoogleraar Samenlevingsopbouw Justus Uitermark in een interview met Sozio, dat deze maand in het magazine verschijnt.
‘Zelforganisatie kent beperkingen’

Uitermark zegt in het vraaggesprek verder zich te verbazen over het feit dat er telkens aandacht is voor dezelfde geslaagde initiatieven van burgerinitiatieven en zelforganisatie. We zouden nieuwsgieriger moeten worden naar de projecten die mislukken vindt hij. ‘Op zich is de aandacht van overheidswege voor burgerinitiatieven niet verkeerd. Ik vind het ook stimulerend om juist naar die initiatieven te kijken omdat ze laten zien wat er wel niet mogelijk is. Toch schuilt er ook een gevaar in om met zijn allen in de bus naar steeds weer hetzelfde geslaagde project te gaan. Waarom gaan ambtenaren niet ook op bezoek bij initiatieven die geen succes zijn, om te ontdekken waarom dingen soms ingewikkeld zijn en mislukken? En waarom vragen ze zich niet af of de overheid het eigen initiatief van burgers eigenlijk wel zou moéten stimuleren? We weten immers niet of dat werkt, er is namelijk nooit systematisch onderzoek naar gedaan. Ik mis de nieuwsgierigheid en het inzicht dat het denken over burgerkracht en zelforganisatie een praktische én intellectuele uitdaging is.’

 

Het oktobernummer van Sozio verschijnt 21 oktober. In deze editie een special over de nieuwe sociale professional. Het nummer bevat 12 extra pagina’s.Naar homepageRelevante categorieën: