Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Wetsvoorstel meldcode kindermishandeling naar Tweede Kamer

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) heeft het wetsvoorstel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aangeboden aan de Tweede Kamer.

Vijf stappen
De meldcode bestaat uit een vijfstappenplan waarin staat wat een professional het beste kan doen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode leidt de professional door het proces vanaf het eerste vermoeden tot aan het moment dat hij of zij moet beslissen over het doen van een melding.

1 januari 2012
Het is de bedoeling dat de wet op 1 januari 2012 ingaat. Veel instellingen leren hun medewerkers al met de meldcode te werken. Sommige organisaties hebben de meldcode nu al ingevoerd.

App
Sinds enige maanden is er een speciale app waarmee mensen met een smartphone de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen downloaden. De app geeft in stappen weer wat mensen kunnen ondernemen als ze vermoeden hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling. De staatssecretaris hoopt dat heel veel professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs, de jeugdzorg, kinderopvang en justitie gebruik gaan maken van de app. ‘Een prachtig instrument, deze app. Zo kunnen professionals de meldcode altijd bij zich dragen en indien nodig gebruiken.’

Bron: Ministerie van VWS



Naar homepage



Relevante categorieën: