Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Wel femicide, geen demonstraties

De NOS kopt ''Ook Nederland kent femicide, maar we gaan er niet de straat voor op''. Het kreeg de afgelopen week nauwelijks media-aandacht, de dood van een 52-jarige vrouw in Utrecht. Doodgestoken door een 43-jarige man. Vermoedelijk is ze omgebracht na een conflict in de relationele sfeer, zegt de politie. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de moeder en dochter die vorige week zaterdag in Zwijndrecht werden neergeschoten. De nog voortvluchtige dader was een ex van de dochter. Zij raakte zwaargewond, haar moeder overleed.
Wel femicide, geen demonstraties


Femicide wordt het soms genoemd, vrouwenmoord. Een heldere definitie is er niet, het woord staat ook nog niet in de Van Dale. Het kan gaan om vrouwen die gedood worden door hun partner of ex, maar het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) hanteert een bredere definitie. Het spreekt ook in andere gevallen van femicide, bijvoorbeeld als een vrouw uit eerwraak wordt gedood of omdat ze lesbisch is of niet langer in de prostitutie wil werken.

Ook in Nederland is femicide een probleem. Uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in Nederland de afgelopen jaren gemiddeld 43 vrouwen werden omgebracht. Bij moord of doodslag op mannen is de dader in iets meer dan 4 procent van de gevallen de partner of ex-partner. Bij vrouwen is dat in meer dan de helft van de gevallen. In het overgrote deel van de zaken gaat het om mannen die de scheiding niet accepteren.

In Spanje en Frankrijk gaan mensen de straat op om tegen dodelijk geweld tegen vrouwen te demonstreren. In Nederland zie je dat zelden, terwijl hier relatief meer vrouwen worden omgebracht. In de afgelopen jaren werden in Spanje gemiddeld 57 vrouwen vermoord. In Nederland gemiddeld 43, maar in Spanje wonen ongeveer 2,5 keer zoveel mensen.

Bron: Nos

Vrouwen die gedood worden omdat het vrouwen zijn
Lees ook: Vrouwen die gedood worden omdat het vrouwen zijn

Sozio 4 - 2021Naar homepage