Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

'Weeffout bij sociale wijkteams'

Veel gemeenten zijn druk bezig met het opzetten van sociale (wijk)teams. Deze teams moeten ‘generalistisch’ werken en dicht bij ‘de burgers’ staan zo is het idee. De fundamentele weeffout die helaas wordt gemaakt is dat deze teams vrijwel overal bestaan uit willekeurig bij elkaar geraapte specialisten van gespecialiseerde organisaties.
'Weeffout bij sociale wijkteams'
Dat beweert Marc Räkers in een opiniestuk dat volgende maand in het magazine Sozio verschijnt. Dat aprilnummer bevat een special over sociale wijkteams.
‘Deze professionals zetten we samen in een team en daarmee is dat een generalistisch team’, zo is de simpele gedachte, stelt hij in zijn bijdrage.
 
Komt van fundamentele vernieuwing zo niets terecht
Volgens Räkers, die werkt voor de Stichting Eropaf! en voor het lectoraat outreachend werken en innoveren van de Hogeschool van Amsterdam, komt er zo van fundamentele vernieuwing van het sociale domein niets terecht.
Hij vindt dat een meer generalistische aanpak een unieke kans is om de ‘sociaal generalist’ nieuw te ontwikkelen. 'Op basis van de ervaringen met de vastlopende oude praktijk kunnen we goed nadenken over de taken, rollen en positie van deze nieuwe generalist, die wij in 2010 in Sociaal Bestek  al eens ‘de huisarts van het sociale’ doopten.'
 
Lees de gehele opiniebijdrage van Marc Räkers in het aprilnummer van Sozio. Het verschijnt 11 april.
Op 20 mei 2014 organiseert Logacom een congres over sociale wijkteams. Sozio is mediapartner.
 
 
 
  


Naar homepageRelevante categorieën: