Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Vrijwilligers ingezet bij signaleren kindermishandeling

YMCA Jeugdwerk geeft de aankomende twee jaar instructies aan vrijwilligers die kinderen en tieners begeleiden bij sportieve en recreatieve activiteiten.
Vrijwilligers ingezet bij signaleren kindermishandeling

De instructie ‘Kinderen mij een zorg!’ is na een pilot in Overijssel ontwikkeld samen met GGD Overijssel. Tijdens de instructie leren vrijwilligers welke vormen van kindermishandeling er zijn. Zoals agressie of verwaarlozing.

 

Vrijwilligers belangrijke schakel

‘Vooral in het signaleren bij kindermishandeling zijn vrijwilligers een belangrijke schakel’, vindt Froukje Meijer manager bij YMCA. ‘Beroepskrachten werden tot nu toe wel getraind en vrijwilligers niet, terwijl vrijwilligers heel dicht bij kinderen staan en veel contact met ze hebben.’ Meijer ziet dat de instructie beantwoordt aan de vraag van vrijwilligers naar handvatten bij vermoedens van kindermishandeling. ‘Veel vrijwilligers zijn opgelucht dat ze nu eindelijk weten wat ze moeten doen.’

 

Kinderen mij een zorg!

Tijdens de instructie wordt vrijwilligers in twee uur geleerd wat de belangrijkste signalen zijn bij kindermishandeling. De vrijwilligers krijgen richtlijnen over welke stappen ze kunnen ondernemen bij vermoedens van kindermishandeling. ‘Naast het oppikken van signalen is het interpreteren van die signalen erg belangrijk,’ zegt Meijer. ‘Je vult dingen snel in en dan is zo een verkeerde conclusie getrokken. Een vermoeden kan dan als een feit gezien worden.’ Meijer geeft een voorbeeld uit de instructie. Daarbij wordt vrijwilligers verteld dat er een glas wijn op tafel staat. Vrijwilligers wordt daarna gevraagd of er rode wijn op tafel stond. ‘Bijna allemaal zeggen ze dan dat die er stond, terwijl er helemaal niet gezegd is dat die wijn rood was.’ Het is dus niet altijd wat het lijkt te zijn.

 

Vrijwilligers zijn geen professionals

Dat vrijwilligers een rol gaan spelen in het signaleren van kindermishandeling hoeft geen grote belasting voor hen te betekenen, vindt Meijer. ‘Vrijwilligers tonen vaak een grote betrokkenheid bij de kinderen, dat is goed. Maar we geven ze tijdens de instructie mee dat ze nu niet overal moeten gaan zoeken naar signalen. Het belangrijkste is dat ze zich bewust zijn van hun rol en wat dat kan betekenen. De vrijwilligers hoeven geen grote verantwoordelijkheid te voelen. Het zijn geen professionals. Bij vermoedens van kindermishandeling geeft de vrijwilliger dat door aan een professional. Die doorloopt vervolgens het protocol en doet uiteindelijk zo nodig een melding.’ Professionals zijn verplicht een melding te doen als zij een vermoeden van kindermishandeling hebben. Voor vrijwilligers geldt dat niet, die hebben alleen een signalerende rol.

 

Simone van Iperen

 Naar homepage