Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Vluchtelingtrauma ouders werkt door naar kinderen

Traumatisering kan beperkingen in het ouderschap veroorzaken die de ontwikkeling van het jonge kind kunnen verstoren. Dat blijkt uit Utrechts promotieonderzoek.
Vluchtelingtrauma ouders werkt door naar kinderen
Elisa Blankers-Van Ee.onderzocht de traumatische ervaringen van gevluchte en asielzoekende ouders. Ze promoveert op 29 november aan de Universiteit Utrecht.
 
 Gevluchte en asielzoekende ouders
In haar proefschrift werden gevluchte en asielzoekende ouders met traumatische ervaringen, en hun jonge niet-getraumatiseerde kinderen bestudeerd om het effect van posttraumatische stress op het ouderschap en ontwikkeling van kinderen te onderzoeken. Haar onderzoek is uniek, zo stelt de Universiteit Utrecht in een persbericht, omdat de resultaten gebaseerd zijn op rapportage en observaties van getraumatiseerde moeders en vaders met hun kinderen. Sterkere symptomen van posttraumatische stress blijken samen te hangen met een verminderde kwaliteit van de interactie met hun kinderen. Moeders en vaders worden in gelijke mate in hun ouderschap beïnvloed door posttraumatische stress.
 
Directe relatie
Er blijkt een directe relatie tussen posttraumatische stress en de ontwikkeling van het kind te bestaan. De hechting van de kinderen is vaker onveilig of zelfs gedesorganiseerd. Ouders rapporteren meer angstig en depressief gedrag van deze kinderen.
 
Het risico op verstoringen in de relatie neemt toe wanneer ouders zelf niet kunnen terugvallen op een veilige hechtingsbasis, wanneer het kind verbonden is aan het trauma of wanneer de ouder dissociatief gedrag vertoont.
 
In tegenstelling tot de huidige ontwikkelingen in de organisatie van de zorg, toont het onderzoek het belang aan van geïntegreerde zorg voor getraumatiseerde ouder en kind.
 
Bron: Universiteit Utrecht







Naar homepage



Relevante categorieën: