Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Verstandelijk beperkte ouders dwingen tot anticonceptie’

Ouders met een licht verstandelijke beperking die niet voor hun eigen kind kunnen zorgen, moeten gedwongen worden tot anticonceptie.
Dit vindt 62 procent van de deelnemers aan een online onderzoek van het NCRV programma Rondom 10.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 916 respondenten die in hun werk te maken hebben met de begeleiding van licht verstandelijk beperkte ouders of hun kinderen. 93 procent van de respondenten is werkzaam in de gehandicaptenzorg.
 
Wettelijke maatregelen
Op dit moment is gedwongen anticonceptie bij deze groep ouders niet mogelijk. 62 Procent van de respondenten vindt dat er wettelijke maatregelen moeten komen om dit wél mogelijk te maken. Maar liefst 96 procent is van mening dat ouders die hebben bewezen niet voor hun kind te kunnen zorgen, sterk moeten worden ontmoedigd nóg een kind op de wereld te zetten.
 
Begeleiding intensief
De begeleiding van licht verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) is intensief. Toch denkt meer dan de helft van de ondervraagden (57 procent) dat een kind wel degelijk schade ondervindt van het opgroeien in een dergelijk gezin. Maar liefst 85 procent onderschrijft de stelling dat licht verstandelijk beperkten altijd ondersteuning nodig zullen hebben bij de opvoeding van hun kinderen.
 
Reactie VGN
Is dat niet opmerkelijk: zo’n hoog percentage hulpverleners dat zich voorstander toont van gedwongen anticonceptie?
‘Dat is zeker opvallend’, vindt Erma van Lamoen, manager communicatie bij de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland). Tegelijkertijd plaatst ze kanttekeningen bij de methode van onderzoek. ‘Het gaat om een online steekproef onder hulpverleners waarvan je niet weet of die representatief is. Ik betwijfel of dit percentage geldt voor de gehele gehandicaptenzorg. Ik hoor ook heel andere geluiden.’ Het is wel goed dat dit onderwerp wordt aangezwengeld, meent Van Lamoen. ‘Het ligt heel genuanceerd en heel gevoelig.’ De VGN komt later dit voorjaar met een notitie waarin de brancheorganisatie haar positie bepaalt rond dit thema.
 
Reactie Phorza
Volgens Afra Groen, bestuurslid van de beroepsvereniging Phorza illustreert de enquête vooral met welke grote morele dilemma's professionals geconfronteerd worden in hun werk. Groen: 'Maar voor de meeste professionals is het uitgangspunt: verstandelijk beperkte ouders krijgen kinderen en professionals roeien met de riemen die ze hebben om hen daarbij zo goed mogelijk  ondersteuning te bieden.
Wat professionals volgens Groen vooral wensen is meer aandacht voor en scholing in de methodische, theoretische en morele aspecten van de dilemma's waar ze mee geconfronteerd worden, zodat ze die weloverwogen het hoofd kunnen bieden.
'Voor de leden van de beroepsvereniging is de beroepscode  daarbij een belangrijk richtinggevend houvast, een leidraad in de morele dilemma's die het werk met zich meebrengt, de uitkomsten van de enquête zijn dan aanleiding om de discussie hierover te verdiepen.'
 


Naar homepage


Olaf Stomp,