Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Verplichte registratie voor jeugdhulpverleners

Jeugdhulpverleners moeten zich voortaan verplicht registreren in een beroepsregister.

Dit voorstel van Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) is op 12 juni aangenomen door de Tweede Kamer. De invoering van de verplichte registratie draagt volgens Kooiman en andere voorstanders bij aan de professionalisering van de jeugdsector. De registratie vereist dat jeugdhulpverleners hun vakkennis op peil houden. Ook vallen ze voortaan onder het tuchtrecht van hun beroepsvereniging. De werkwijze van een vakgenoot tegen wie een klacht is ingediend kan hierdoor worden getoetst aan de beroepscode.
Bij- en nascholing
Ook is het voorstel van SP en PvdA voor verplichte bij- en nascholing van hulpverleners door de Tweede Kamer aangenomen. ‘Wanneer de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg binnenkort wordt overgedragen aan de gemeenten, moet veilige en goede zorg ook gegarandeerd zijn. Deze voorstellen voor registratie en scholing van personeel zijn twee belangrijke stappen. De jeugdzorg is geen plek voor charlatans’, aldus Kooiman.
Jeugdzorg Nederland

De brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland is sinds 2005 bezig met professionalisering in de jeugdzorg. Onderdeel hiervan is de registratie van jeugdzorgwerkers in een beroepsregister. ‘Wij zijn ook betrokken bij het overleg over wijziging van de Wet op de Jeugdzorg die deze registratie verplicht gaat stellen’, aldus een woordvoerder. Jeugdzorg Nederland is blij met de wettelijk verplichte registratie. ‘Wij denken dat het een belangrijke bijdrage kan leveren aan de professionalisering van de jeugdzorgwerkers en daarmee aan de kwaliteit van jeugdzorg. Registratie brengt met zich mee dat jeugdzorgwerkers blijvend investeren in hun kennis en in hun vak. Jeugdzorgorganisaties zullen dat stimuleren en faciliteren. Cliënten weten dat ze kunnen rekenen op een professional die altijd beschikt over actuele kennis.’



Naar homepage


Roos Kuipers,

Relevante categorieën: