Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Verplichte excuses voor criminele jongeren

Jongeren die een strafbaar feit plegen moeten verplicht excuses aanbieden. Dat is een van de onderdelen van de nieuwe werkwijze van Halt.

Halt levert een bijdrage aan de preventie en bestrijding van jeugdcriminaliteit. De organisatie heeft – naar aanleiding van nieuwe wetenschappelijke inzichten – in samenwerking met ketenpartners de methode vernieuwd. Vanaf 1 januari 2010 wordt de nieuwe aanpak ingezet. Belangrijkste elementen zijn een grotere ouderbetrokkenheid, verplicht excuus aanbieden en nog intensiever contact met de jongere.

 Betrokkenheid van ouders
Nieuw bij Halt is de intensieve samenwerking met ouders. Ouderbetrokkenheid werkt positief op het leerproces van de jongeren. Ouders worden dan ook vanaf het eerste moment – na doorverwijzing door politie – bij het proces betrokken. De ouders worden door Halt ondersteund in hun vaardigheden om strafbaar gedrag van hun kind in de toekomst te helpen voorkomen. Aan ouders wordt gevraagd om intensief mee te werken bij het excuus aanbieden en de schadebemiddeling.

 Excuus aanbieden
In de nieuwe werkwijze is excuus een verplicht onderdeel. Halt oefent dan ook met de jongere en betrekt daar de ouders van de jongere bij. Excuus aanbieden blijkt voor jongeren geen eenvoudige opgave.

 Schade vergoeden
Wie schade heeft geleden moet genoegdoening krijgen. De jongeren is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag en moet – naast excuus aanbieden – ook de gemaakte schade vergoeden. Halt begeleidt en bemiddelt daarbij.

 Bron: Halt



Naar homepage


De Redactie,

Relevante categorieën: