Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Vergeet de school niet! - De impact van huiselijk geweld op kinderen en hun welzijn op school

Huiselijk geweld (kindermishandeling en partnergeweld) is een complex en hardnekkig probleem met grote gevolgen voor kinderen, zoals ontwikkelingsproblemen, fysieke problemen of lagere schoolresultaten. Over hoe deze kinderen zich voelen op school is minder bekend.


In een promotieonderzoek is gekeken hoe huiselijk geweld samenhangt met schoolomstandigheden en ontwikkelingsproblemen van kinderen in de leeftijd van 8 tot 17 jaar. Het onderzoek laat zien dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor het welzijn op school bij kinderen die huiselijk geweld meemaken, ongeacht of er sprake is van weinig of veel incidenten van huiselijk geweld. Bovendien laat het onderzoek zien dat aandacht besteed moet worden aan het gehele gezin, en niet alleen aan de gevolgen van het huiselijk geweld voor het kind. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste conclusies van het onderzoek en wat er nodig is om deze kinderen (en hun gezin) de juiste steun te geven.
 
Het onderzoek
Dit promotieonderzoek is onderdeel van de derde landelijke cohortstudie huiselijk geweld en kindermishandeling (Steketee et al., 2023). In dit promotieonderzoek is onderzocht wat de rol is van het welzijn op school van kinderen die huiselijk geweld meemaken. Er zijn 350 kinderen, van gezinnen die bij Veilig Thuis waren gemeld voor huiselijk geweld en kindermishandeling, een jaar gevolgd en er is hun gevraagd om tweemaal de vragenlijsten in te vullen. Daarnaast hebben 771 kinderen die geen huiselijk geweld hebben meegemaakt de vragenlijsten ingevuld. Op deze manier konden we de rol van de school vergelijken voor kinderen die wel en geen huiselijk geweld hebben meegemaakt. We hebben gekeken naar de rol van de school bij psychosociale problemen, zoals internaliserende (bijvoorbeeld angst of depressie) en externaliserende (bijvoorbeeld hyperactiviteit of criminaliteit) problematiek, en klachten die duiden op een post-traumatische stressstoornis (PTSS).
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ZonMw en de centrumgemeenten in dertien Veilig Thuis regio’s, namelijk Zuidoost-Brabant en West-Brabant, Drenthe, Friesland, Noord Oost Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Hollands-Midden, Zuid-Holland Zuid, Noord en Midden-Limburg, Zuid-Limburg en Zeeland.

Lees het artikel hier of word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Sozio op sociaaldigitaal.nl.


Over de auteurs
Liselotte van Loon-Dikkers is medior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut en promovendus bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Majone Steketee is wetenschappelijk adviseur bij het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.



Naar homepage