Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Verbindingsteam wil ingrijpende uithuisplaatsingen voorkomen

De instellingen Altrecht, Amerpoort, Jellinek Gooi & Vechtstreek, Reinaerde en Youké (voorheen Trajectum en Zandbergen) willen uithuisplaatsingen bij jongeren van twaalf tot drieëntwintig voorkomen door een deel van hun zorgaanbod aan te bieden in een Verbindingsteam
Verbindingsteam wil ingrijpende uithuisplaatsingen voorkomen

Het team richt zich op jongeren die vastlopen op school, werk, thuis of door problemen met drugs of geweld en de kans lopen om uit huis geplaatst te worden. Jongeren, gezinnen en collega hulpverleners kunnen in de regio’s Eemland, Gooi- en Vechtstreek en Foodvalley samenwerken met deze teams. Ook kan er samengewerkt worden met JIM (door Jullie Ingezette Mentor) waarbij een zelf uitgekozen bekende van de jongere, het gezin en het team de jongere zal ondersteunen. De hulp wordt zo georganiseerd dat de jongere in zijn eigen omgeving kan blijven wonen, naar school of werk kan en de kans krijgt zijn mogelijkheden te ontplooien.

 

Met JIM (door Jullie Ingezette Mentor) pakken de jongere en het gezin de problemen aan samen met een zelfgekozen vertrouwenspersoon uit het persoonlijke netwerk. Deze vertrouwenspersoon is de sleutelpersoon voor het Verbindingsteam en wordt geholpen door specialisten. De specialisten uit het Verbindingsteam werken in de jeugdzorg, verslavingszorg, geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Lokale hulpverleners zoals een leraar, politieagent of huisarts werken mee. Een wijkteam in de buurt legt vaak het eerste contact met het Verbindingsteam en blijft door nauwe samenwerking op de hoogte van de voortgang.

 

Als de vertrouwenspersoon het ziet zitten om minimaal een jaar lang met de jongere mee te denken over belangrijke keuzes en wekelijks contact te hebben, dan start voor de jongere en het gezin de behandeling vanuit één team en met begeleiding van JIM op de locatie die voor de jongere prettig is. 

 



 

 

 


 








Naar homepage



Relevante categorieën: