Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Van de Sande in gesprek met Vrouw over ADHD bij meisjes: ‘Houd gewoontes aan’

Meisjes met ADHD gedragen zich anders dan jongens met ADHD. Hoe ga je het beste met hen om, vooral in deze tijden van vrijwel hele dagen thuis zitten? SWP-auteur Jacqueline van de Sande geeft in gesprek met VROUW tips. Van de Sande is schrijfster van de boeken Druk en dromerig en Druk en dan weer dromerig.
Van de Sande in gesprek met Vrouw over ADHD bij meisjes: ‘Houd gewoontes aan’

“Hyperactiviteit ziet er bij meisjes soms anders uit: het zit vaker meer van binnen, en uit zich meestal in friemelen, veel praten en aan hun haren zitten. Dat wil niet zeggen dat meiden niet willen rondrennen en -springen, maar van hen wordt verwacht om rustiger te doen en niet te veel kabaal te maken. Over het algemeen wordt druk gedrag gewoon minder geaccepteerd bij meisjes dan bij jongens en dus zijn meisjes geneigd om zich in te houden”, aldus van de Sande in gesprek met VROUW.

De auteur van uitgeverij SWP laat verder weten dat er een aantal dingen is waarop je moet letten bij het opvoeden van een kind met ADHD. Denk hierbij aan een duidelijk dagritme en structuur. Verder benadrukt Van de Sande dat kinderen met ADHD vrijheid nodig hebben, maar wel binnen kaders, waarin duidelijk wordt welk gedrag er verwacht wordt van hen.

Ook is het belangrijk om bij kinderen met ADHD er gewoontes in te houden, omdat veranderingen voor die kinderen lastig kunnen zijn. Het hele interview is hier te lezen.

Over de boeken
De boeken Druk en dromerig en Druk en dan weer dromerig gaan specifiek over ADHD bij meisjes en zijn bedoeld voor ouders, leerkrachten en meisjes zelf.

 Naar homepage