Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Vakbond en jeugdzorg willen banenpool

Vakbond Abvakabo FNV en Jeugdzorg Nederland willen een banenpool voor de jeugdzorg. Door een investering van werkgevers, vakbonden en de overheid kunnen er daardoor vanaf 2015 tienduizend banen behouden blijven.
Vakbond en jeugdzorg willen banenpool

Een tijdelijke banenpool kan voor de aankomende jaren naast baanbehoud ook kennis en ervaring van jeugdzorgmedewerkers waarborgen. Bovendien verliezen kinderen dan niet van de een op andere dag hun vertrouwde zorg, vindt Abvakabo. Hans Kamps van Jeugdzorg Nederland trekt ook aan de bel: 'Nu al zien we dat Bureaus Jeugdzorg ervaren krachten ontslaan. Dat is doodzonde. De werkloosheid loopt hierdoor op, terwijl het werk gewoon blijft. Want kinderen met problemen blijven hun zorg nodig hebben.'

 

Samen met Kamps roept voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV het kabinet en gemeenten op om dit plan te steunen. 'De overheid moet alsnog kiezen voor goede jeugdzorg. Nu zijn we nog op tijd om groot leed te voorkomen', aldus Van Brenk.

 

Abvakabo spreekt van een besparing op het geld van de uitkeringskas als de banenpool gerealiseerd wordt. Geld dat gemeenten in nieuwe werknemers zouden moeten steken om die om te scholen, kan dan ook in de gemeentelijke portemonnee blijven. Waar nodig worden jeugdwerkers in de banenpool bijgeschoold. Eventueel kunnen werknemers gedetacheerd worden naar andere gemeenten of andere werkgevers. Dit vraagt nogal wat van jeugdzorgmedewerkers. Maar omdat de bezuiniging een feit is, zou volgens de vakbond een banenpool de best mogelijke uitkomst zijn om de kwaliteit van de jeugdzorg te behouden.

 

Bron: Abvakabo FNV

 

Eerder verschenen nieuws over dit onderwerp:

Gemeenten moeten werkveld durven leren kennen

Kennis wordt te weinig benut in jeugdzorg

 Naar homepageRelevante categorieën: