Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Universiteit Leiden start minor Kindermishandeling

Vanaf september 2012 kunnen bachelorstudenten in Leiden de minor Kindermishandeling volgen.

 

Studenten kunnen zich in deze minor verdiepen in de verschillende aspecten van kindermishandeling. Het onderwerp wordt benaderd vanuit zeer verschillende perspectieven.

Minor

Pedagoge Prof. Dr. Lenneke Alink en psychologe prof. dr. Bernet Elzinga leiden de interdisciplinaire minor ‘Kindermishandeling en verwaarlozing: een levensloopperspectief’.  Kindermishandeling wordt hierin benaderd vanuit verschillende perspectieven. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de risicofactoren en gevolgen van mishandeling, naar daderprofielen en naar juridische aspecten. ‘We richten ons bovendien op de hele levensloop, want de gevolgen van mishandeling beperken zich niet tot de kindertijd’ aldus Elzinga. De studenten gaan vakken volgen bij Rechten, Geneeskunde, Pedagogiek en Psychologie.

Kindermishandeling is een actueel onderwerp. In de media gaat het bij mishandeling vaak om fysiek en seksueel geweld. Volgens Alink zijn emotionele mishandeling en verwaarlozing ook zeer ernstige vormen.
De interdisciplinaire benadering van kindermishandeling die de minor hanteert, is volgens de organisatoren nog nergens eerder gedaan. Dankzij het Leids Universiteits Fonds (LUF) was het mogelijk deze minor op te zetten.
 

Doel

De organisatoren hopen met de minor zowel verdieping als verbreding te bieden. Tot nu toe konden studenten alleen een los vak of een enkel college over kindermishandeling volgen. Nu kunnen ze hoor- en werkcolleges volgen in een interdisciplinair vakkenpakket. Elzinga: ‘In deze minor willen we studenten niet alleen veel kennis meegeven, maar ook de kritische basishouding aanleren die zo belangrijk is in dit veld.’ Het doel van de minor is om studenten op te leiden tot hooggekwalificeerde scientist-practitioners voor een heel breed werkterrein.

De minor valt onder het Leiden Interdisciplinary Network Child Abuse and Neglect (LINC). Dit is een netwerk van experts uit verschillende disciplines op het gebied van kindermishandelingen. Alink: ‘LINC is een ideaal startpunt voor deze minor. Collega’s die zijn aangesloten bij dit netwerk geven gastcolleges, verzorgen stageplekken, en halen zo de praktijk binnen.’

 

Bron: Universiteit Leiden



Naar homepage



Relevante categorieën: