Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Uitstel van alcoholgebruik onder jongeren is succesvolle preventie

Het uitstellen van alcoholgebruik door jongeren is heel goed mogelijk door ouders op te roepen hun kinderen geen alcohol te geven, en jongeren te stimuleren om niet te drinken.

Dat concludeert onderzoeker Ina Koning in haar proefschrift. Zij is 30 september gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht.

Doelmatige alcoholpreventie
Bovendien zullen jongeren die tot hun vijftiende geen alcohol drinken, ook op hun zestiende minder glazen alcohol drinken - in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Uitstellen van alcoholgebruik onder jongeren is daarmee een doelmatige alcoholpreventie.

Jongeren mogen in Nederland vanaf hun 16e jaar legaal licht-alcoholische dranken kopen. Tot die leeftijd is het voor veel ouders toch moeilijk hun kinderen te verbieden alcohol te drinken. Niet alleen beginnen de meeste jongeren voor hun 16e met drinken, ook geloven veel ouders dat verbieden geen zin heeft. Dat zou averechts werken; door het te verbieden gaan ze juist drinken.

Niet waar
‘Dit is echter niet waar’, stelt Ina Koning. ‘Als ouders streng zijn en regels stellen, blijkt dat te werken: jongeren beginnen dan later met drinken. Bovendien: als deze jongeren 16 jaar zijn, drinken ze juist minder alcohol.’ Voor dit welslagen is het van belang dat ook de kinderen ervan worden overtuigd om niet op jonge leeftijd alcohol te drinken.

Ouders en hun kinderen informeren
De Utrechtse promovenda heeft voor dit project, ‘Preventie van Alcoholgebruik in Scholieren’ (PAS) - in samenwerking met het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit - gedurende vijf jaar meer dan drieduizend jongeren en hun ouders gevolgd. Koning concludeert dat succesvol uitstellen van wekelijks drinken onder jongeren alleen werkt als zowel de ouders als hun kinderen geïnformeerd worden over de nadelen van alcoholgebruik op jonge leeftijd.

Essentieel
‘Die gecombineerde aanpak is essentieel voor het slagen van alcoholpreventie. Alleen ouders of alleen jongeren informeren werkt niet.’ Door ze beiden goed te informeren weten ouders dat ze hun kinderen strikte regels kunnen opleggen. En bij de kinderen treedt een hogere zelfcontrole op. ‘Ze durven makkelijker nee te zeggen’, zo verduidelijkt Koning.

Geen inhaal-effect

Deze gecombineerde PAS-interventie werkt zelfs nog door als jongeren de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt. ‘Er is geen sprake van een inhaal-effect, zoals veel ouders denken’, aldus Koning. Als jongeren later beginnen met drinken, drinken ze ook minder alcohol als ze op 16-jarige leeftijd eenmaal wel mogen drinken.

 Bron: Universiteit Utrecht

 



Naar homepage



Relevante categorieën: