Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Trimbos: ‘populariteit shisha-pen onder jongeren zorgelijke ontwikkeling’

Het Trimbos-instituut ziet de intrede van de shisha-pen (nepsigaret) en de populariteit ervan onder jongeren als een zorgelijke ontwikkeling. Het kenniscentrum raadt het gebruik ervan door jongeren jonger dan 18 jaar af.
Trimbos: ‘populariteit shisha-pen onder jongeren zorgelijke ontwikkeling’

 

Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging, onderdeel van het Trimbos-instituut heeft vandaag een factsheet uitgebracht over de shisha-pen.
 
Daarin staat onder meer het volgende:
‘Naast de mogelijke gezondheidsrisico’s bootst het gebruik van de pen ook het roken van een sigaret na: er worden  dampen ingeademd en het topje van de pen gloeit op, net als bij een reguliere sigaret. Ook wennen jongeren op speelse wijze aan de handeling van het roken en het inhaleren van stoffen via de mond. Hoewel hier (nog) geen onderzoek naar is gedaan, bestaat het risico dat het product de stap naar het roken van sigaretten verkleint. Daarnaast bagatelliseert de shisha-pen mogelijk de schadelijkheid van roken. Onderzoek wijst uit, dat als jongeren tot hun 18e niet roken, de kans dat ze na hun 18e dat alsnog gaan doen relatief klein is (U.S. Department of Health and Human Services, 2012). Om deze redenen raden wij het gebruik van de shisha-pen door jongeren, in ieder geval tot onder de 18 jaar, af.

Klik hier om de factsheet te openen.Naar homepageRelevante categorieën: