Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Tom van Yperen wordt hoogleraar monitoring jeugdzorg

Tom van Yperen wordt per 1 september 2011 benoemd tot bijzonder hoogleraar Monitoring en innovatie zorg voor de jeugd. Deze leerstoel bij de Rijksuniversiteit Groningen is ingesteld door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Van Yperen is orthopedagoog en als expert verbonden aan het Kenniscentrum van het Nederlands Jeugdinstituut.

Effectiever
Aan de Rijksuniversiteit Groningen gaat Van Yperen zich bezighouden met de vraag hoe de effectiviteit van jeugdzorg gemeten kan worden, zodanig dat beroepskrachten de monitoring als stimulerend en leerzaam ervaren en niet als controlerend of bureaucratisch. Ook wil hij weten hoe kennis uit de praktijk of de literatuur gebruikt kan worden om de zorg effectiever te maken. De nadruk ligt daarbij op de jeugdzorg, maar er is ook aandacht voor de zorg voor gehandicapte jeugd en het speciaal onderwijs. De leerstoel wordt gevestigd bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, afdeling Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde, basiseenheid Orthopedagogiek.

Orthopedagoog
Tom van Yperen (Delft, 1958) studeerde pedagogiek in Leiden, waar hij in 1985 cum laude afstudeerde in de orthopedagogiek. In 1990 promoveerde hij aan de universiteit Leiden op onderzoek naar specifieke ontwikkelingsstoornissen, zoals problemen met lezen, taal en motoriek. Hierna werkte Van Yperen als docent en onderzoeker bij de Universiteit Utrecht.

Hoogleraar effectieve jeugdzorg
Sinds 2002, tot medio 2012, is Van Yperen ook bijzonder hoogleraar bij de Universiteit Utrecht op het terrein van onderzoek en ontwikkeling van effectieve jeugdzorg. In die functie geeft hij onderwijs over de kwaliteitsontwikkeling in de jeugdzorg en stimuleert en begeleidt hij onderzoek naar de resultaten van interventies in de jeugdzorg.

 

Bron: NJi



Naar homepage



Relevante categorieën: