Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Studenten verslaafd aan sociale media

Amerikaanse studenten zijn verslaafd aan sociale media. Als ze meer dan een dag geen Facebook, Twitter of chatprogramma’s kunnen gebruiken, beginnen ze afkickverschijnselen te vertonen.

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Maryland. Zij lieten tweehonderd studenten een dag lang geen gebruik maken internet, telefoons, computers en andere digitale media. Na vierentwintig uur beschreven ze dezelfde gevoelens als afkickende alcohol- of drugsverslaafden: onder meer teruggetrokkenheid, gejaagdheid en nervositeit. Ze hadden een bijna onweerstaanbare drang om toch online te gaan.

‘Ondraaglijk’
Op een speciaal weblog schreven de deelnemers aan het onderzoek over hun gevoelens. ‘Ik zit op school met duizenden medestudenten, en toch was de onmogelijkheid om te communiceren met anderen via internet of telefoon bijna ondraaglijk’, schrijft een student. ‘Ik ben duidelijk verslaafd, en de afhankelijkheid is ziekmakend’, concludeert een ander.
 
Geen contact
Volgens onderzoekscoördinator Susan Moeller hadden de meeste studenten het gevoel dat ze geen contact konden maken met vrienden en familie. 'De levens van studenten zijn zo verbonden via digitale media, dat stoppen met het gebruik van moderne technologie neerkomt op afstand doen van je sociale leven.'
 
Bron: Trajectum, Hogeschool Utrecht


Naar homepage



Relevante categorieën: