Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Studenten sociale studies geïnspireerd terug uit Estland

Acht studenten van Hogeschool Utrecht (HU) zijn geïnspireerd teruggekeerd van een werkbezoek aan Estland. Ze bezochten in de hoofdstad Tallinn een ggz-instelling en een voorziening voor mensen met verstandelijke beperkingen.
Studenten sociale studies geïnspireerd terug uit Estland
De studenten werken mee aan het Europese onderzoeksproject Community Support van het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning van de HU. Dit project wil voor mensen met psychiatrische en verstandelijke beperkingen de mogelijkheden vergroten om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. 
 
Professionele producten
De studenten gingen langs bij het Tallinn Community Mental Health Centre, het Clubhouse en het Support center Juks en spraken daar met professionals, leidinggevenden en cliënten. Selma, deeltijdstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening, raakte geïnspireerd door het werkcentrum Support center Juks. 'De sfeer was daar heel persoonlijk en tegelijkertijd werden er professionele producten gemaakt, die deels ook verkocht worden in souvenirwinkels in het centrum van de stad. Denk aan beschilderd serviesgoed, geweven kleden, kaarten, bewerkt glas en nog veel meer. De producten waren zo mooi omdat ze gemaakt werden onder begeleiding van kunstenaars. Ik ken in Nederland geen vergelijkbare werkcentra voor mensen met een verstandelijke beperking.'
 
Praktijkgericht onderzoek
De studenten presenteerden in Tallinn de eerste resultaten van hun praktijkgericht onderzoek in Amersfoort aan de partners van Community Support uit Tallinn, Budapest en Maastricht. Twee studenten waren trots en blij dat ze hun ‘foto- elicitatie-project’ voor het voetlicht konden brengen. Bij dit project vertellen mensen in kwetsbare posities hun verhaal over participatie, aan de hand van drie foto’s; op die manier vertellen ze makkelijker hun ervaringen. 'We kregen veel positieve reacties en hulpverleners uit Budapest wilden dit ook gaan uitproberen bij hun cliënten', aldus Marieke, voltijdstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.
 
Het reisgezelschap bestond naast de studenten uit de betrokken lector Jean-Pierre Wilken, docentonderzoekers van de HU en professionals uit het Amersfoortse werkveld. Ze namen ook deel aan de CARe Europe conference, die op 7 en 8 mei plaatsvond, met Geoff Sheperd als key-note spreker. CARe Europe is een netwerk van mensen en organisaties in zeventien landen, die zich inzetten voor een betere zorg- en dienstverlening aan mensen met psychiatrische en andere beperkingen. 
 
Op 8 mei was een seminar. Daar hoorden de studenten indrukwekkende verhalen van professionals uit andere landen, waar ze met hele andere zaken moeten dealen dan hier in Nederland, zoals het ontbreken van budget of een onbetrouwbare overheid. Ondanks die gebreken komen ze toch met vindingrijke oplossingen om mensen te ondersteunen. 
 
De bakker
Lieke, voltijdstudent Culturele en Maatschappelijke Vorming, was onder de indruk van het verhaal van sociaal werker Zsolt Bugarszki, projectleider van Community Support in Budapest. 'Hij zei dat de bakker de mensen in de buurt doorgaans beter kent dan de sociale professionals. Daarmee wil hij volgens mij zeggen: als sociale professional is het belangrijk om goede contacten in de buurt te hebben en daardoor kan je echt in actie komen voor de bewoners.'
 
Bron: Hogeschool Utrecht


Naar homepageRelevante categorieën:

ggz |