Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Stijn Verhagen lector van het jaar

Stijn Verhagen, lector ‘Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling’ aan de Hogeschool Utrecht is bekroond als de Lector van het Jaar 2010.

De verkiezing is georganiseerd door de landelijke studentenorganisatie ISO en het platform ScienceGuide. 

Rijkere leeromgevingen
In zijn rapport schrijft de jury over het werk van Stijn Verhagen onder meer: ‘De Utrechtse lector Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling werkt aan ‘rijkere leeromgevingen’ via projecten waaraan studenten participeren. De interdisciplinariteit daarvan valt op, omdat studenten uit pedagogische, juridische en social work richtingen vanaf het eerste jaar in teams werken in het onderzoek. Hieruit komen inmiddels nieuwe initiatieven voort, van een meer ondernemend gerichte sociaalagogische opleiding tot schuldpreventietrajecten die studenten zelf opzetten.

FC Utrecht
Ook roemt de jury Verhagens curriculumvernieuwingen, publicaties en nieuwe partners voor projecten, stages en afstudeerplaatsen (‘van FC Utrecht tot gerechtsdeurwaarders’), ‘die het lectoraat weet te genereren, zijn vaak verrassend en blijven niet steken in een ad hoc opzet.’

Eigenwijze manier
De jury vindt Verhagen ‘iemand die op een beetje eigenwijze manier creatief is in de rol van lector.’ En dat maakt de HU-lector in de ogen van de jury tot een rolmodel. ‘Een rol en een taak die in het hbo nog volop in ontwikkeling is en zulke verbeeldingskracht dan ook goed gebruiken kan.’

Niet schools
Het werk van Verhagen is ‘niet schools in de aanpak, heeft geen neiging tot academic drift (doelloos onderzoek, red.), port studenten op tot eigen initiatief in het onderzoek, en is zeer actief in de vertaling naar curricula en hun innovatie.’ Het vermogen van deze lector om letterlijk honderden studenten inhoudelijk aan het werk te zetten in praktijkgestuurd onderzoek vindt de jury daarom een prestatie waar velen in het hbo en het wetenschappelijk onderwijs inspiratie uit kunnen putten.

 De andere genomineerde lectoren waren:
- Bert Kalkman van Driestar Educatief
- Frits Oosterveld van Saxion Hogeschool
- Rineke Smilde van de Hanze Hogeschool en het Koninklijk Conservatorium
- Frans de Vijlder van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

 Stijn Verhagen heeft ook gepubliceerd in SoziO.

 

Bron: Science Guide

 Naar homepageRelevante categorieën: