Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Steun aan lesbische, homo- bi- en transgender-jongeren kan beter’

Zelfmoordpogingen komen onder lesbische, homo-, bi- en transgenderjongeren (LHBT-jongeren) veel meer voor dan onder andere jongeren.
‘Steun aan lesbische, homo- bi- en transgender-jongeren kan beter’

 

MOVISIE en COC Nederland hebben daarom een nieuwe website, IEDEREENISANDERS.NL gepresenteerd.
 
 
Tips
Op de site krijgen LHBT-jongeren tips over hoe zij beter in hun vel kunnen komen te zitten bijvoorbeeld door ontmoetingen met andere LHBT-jongeren. Ook steun vanuit ouders, hulpverleners en andere vertrouwenspersonen is belangrijk bij het voorkomen van suïcidaal gedrag. ‘Het wordt tijd dat volwassenen hun verantwoordelijkheid gaan nemen bij de preventie van zelfmoord onder LHBT-jongeren’, aldus MOVISIE en COC.
 
 
Aantal zelfmoordpogingen vijf keer hoger
Onder lesbische, homo- en bi-jongeren is het aantal zelfmoordpogingen vijf keer hoger dan onder hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Ook onder transgender jongeren lijkt suïcide veel voor te komen. Waarom komt suïcidaal gedrag zo vaak voor onder deze groep? Hanneke Felten, onderzoeker bij MOVISIE: ‘Wat LHBT-jongeren voor hun kiezen krijgen is niet mis: het gevoel anders te zijn, piekeren over wie je het wel kan vertellen en wie niet, angst voor uitsluiting maar ook discriminatie, pesten en geweld. Veel LHBT-jongeren lopen hier lange tijd in hun eentje mee rond. Opmerkelijk vaak blijken de volwassenen om hen heen het niet in de gaten te hebben. Terwijl dit voor pubers erg zware problemen zijn, te zwaar om helemaal alleen mee te dealen.’ Projectleider Judith Schuyf: ‘Bij de huisarts, mentor of schoolmaatschappelijk werker durven veel van deze jongeren niet aan te kloppen. Ze weten niet of deze professionals hun seksuele voorkeur of genderidentiteit accepteren. Ook zijn jongeren vaak bang dat hun geheim wordt doorverteld.’
 
 
Jongeren ondersteunen
Met de nieuwe website willen MOVISIE en COC Nederland jongeren ondersteunen bij het vinden van gezonde manieren om met stress en spanning om te gaan. De website is in nauwe samenwerking met LHBT-jongeren ontwikkeld en biedt allerlei tips over alles wat een LHBT-jongere moet weten om goed in zijn vel te zitten: hoe ga je om met twijfels? Wat doe je als je gepest wordt? Waar ontmoet je andere jongeren? En waar kun je professionele hulp vinden? Felten: 'Maar jongeren kunnen dit niet alleen. Ook ouders en professionals zijn nodig. Zo wordt door volwassen nog wel eens gezegd dat ‘homo’s zich niet allemaal apart moeten organiseren’. Het ontmoeten van andere LHBT jongeren blijkt echter juist cruciaal in het voorkomen van suïcide te zijn. Volwassenen zouden daarom vanuit het oogpunt van suïcidepreventie LHBT jongeren moeten stimuleren om andere jongeren zoals zij te ontmoeten in plaats van dit te ontmoedigen.' Bekijk de trailer op YouTube.  

‘Ik wou dat ik dood was’
Er is ook een nieuwe publicatie over dit thema. ‘Ik wou dat ik dood was. 10 vragen over suïcidepreventie onder lesbische, homo-, bi- en transgender jongeren’. Deze handreiking helpt professionals om suïcidaal gedrag onder LHBT-jongeren te voorkomen. Deze publicatie is te downloaden en te bestellen.
 
 
Bron: MOVISIE


Naar homepage



Relevante categorieën:

LHBT |