Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Steeds meer jongeren verslaafd aan cannabis

Het aantal mensen dat beroep doet op hulpverlening in verband met cannabis stijgt sterk.

Daarnaast is cannabis de belangrijkste problematiek onder jongeren in de verslavingszorg. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem dat Stichting Informatievoorziening Zorg (Stichting IVZ) op 8 juni presenteerde. De Kerncijfers Verslavingszorg 2010 geven het meest actuele overzicht van de hulpvraag en hulpvragers met verslavingsproblematiek in Nederland.

Cannabis hulpvraag verdrievoudigd

Uit het rapport blijkt dat de hulpvraag cannabis is gestegen van 3.500 hulpvragers in 2001 naar 11.000 in 2010. De hulpvraag van cannabis problematiek is in tien jaar tijd dus verdrievoudigd. Het aandeel hulpvragers van cannabis is verdubbeld van 7 procent in 2001 tot 14 procent om 2010. Het rapport stelt dat cannabis de belangrijkste problematiek onder jongeren in de verslavingszorg is. 52 procent van de hulpvragers onder de 25 jaar heeft cannabis als primaire problematiek.

Veel nieuwkomers

Cannabisproblematiek heeft in vergelijking met andere soorten problematiek een groot aandeel mensen die voor het eerst met verslavingszorg in aanraking komen. In 2010 is bijna veertig procent van de cannabishulpvragers niet eerder ingeschreven geweest in de verslavingszorg. Het totale percentage nieuwkomers in de verslavingszorg bedraagt twintig procent, aldus Stichting IVZ.

Problematiekcijfers
Uit het rapport blijkt dat in 2010 ruim 76.000 mensen een beroep op de hulpverlening hebben gedaan in verband met hun problematisch middelengebruik. 47 procent heeft als primaire problematiek alcohol. 45 procent heeft een hulpvraag vanwege problemen met opiaten, cocaïne, cannabis, amfetamine, ecstasy en GHB. 4 procent meldt zich met problemen rond problematisch gokken en nog eens 3 procent bestaat uit overige hulpvragen waarbij misbruik van middelen of verslaving een rol speelt, zoals medicijnen, internetgamen of eetstoornissen. Bij 40 procent van de hulpvragen is er sprake van meervoudige problematiek.

Chronische aandoening
In 2010 werden er ruim 1,8 miljoen contacten geregistreerd in de verslavingszorg. Hiervan vindt 65 procent plaats in de ambulante setting en 14 procent in een kliniek. Contacten via internet zijn nog zeer beperkt, stelt Stichting IVZ. Anonieme internetbehandelingen zijn echter niet in de registratie meegenomen. Tien procent van alle contacten in de verslavingszorg vindt plaats in het kader van de verslavingsreclassering.
Verslaving is een dikwijls chronische aandoening die zich mede kenmerkt door terugval en meerdere behandelperioden. Afhankelijk van het hoofdmiddel is tussen de zeventig en negentig procent van de cliënten in 2010 eerder bij de verslavingszorg in behandeling of begeleiding geweest, blijkt uit het rapport.

Bekijk hier het gehele rapport Kerncijfers Verslavingszorg 2010.

Bron: Kerncijfers Verslavingszorg 2010Naar homepageRelevante categorieën: