Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Start landelijke hulplijn seksueel geweld

Vanaf 1 oktober kunnen slachtoffers van seksueel misbruik die niet weten welke instantie hen het beste kan helpen terecht bij de landelijke Hulplijn Seksueel Misbruik.
Start landelijke hulplijn seksueel geweld

 

Ze kunnen terecht  op het telefoonnummer 0900-9999 001 en www.hulplijnseksueelmisbruik.nl. Ook getuigen van seksueel misbruik en mensen die een slachtoffer willen helpen, kunnen bij de hulplijn hun verhaal kwijt.


Één meldpunt

Het idee voor één landelijk meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik komt voor uit het werk van de commissie Deetman en de commissie Samson. Deze commissies onderzoeken respectievelijk seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk en seksueel misbruik van minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen zijn geplaatst. Deetman en Samson hebben geconstateerd dat slachtoffers van seksueel misbruik niet altijd de juiste weg weten te vinden naar hulp of advies.  


Hulporganisaties en politie

De hulplijn kan slachtoffers van seksueel misbruik niet alleen in contact brengen met de samenwerkende organisaties (Slachtofferhulp Nederland, de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling, de Steunpunten Huiselijk Geweld, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg), maar ook met bijvoorbeeld de politie wanneer zij een zedenmisdrijf willen melden of aangifte willen doen.  


Meer informatie: www.hulplijnseksueelmisbruik.nl


Bron: Jeugdzorg Nederland




Naar homepage



Relevante categorieën: