Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Spelen van videogames goed voor cognitieve en sociale vaardigheden’

Het spelen van videogames, ook de gewelddadige shootergames, heeft een positief effect op het leren van sommige cognitieve vaardigheden en op de ontwikkeling van sociale vaardigheden.
‘Spelen van videogames goed voor cognitieve en sociale vaardigheden’

Dat blijkt uit een uitgebreide literatuurstudie van Isabela Granic, Adam Lobel en Rutger Engels van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De onderzoekers beoordeelden resultaten van honderden internationale publicaties over gaming en de effecten voor cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden van gamers.

 

Evenwichtiger overzicht

‘Er wordt al decennia lang onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van gamen. De uitkomsten daarvan moeten zeker niet worden genegeerd', zegt hoofdauteur Isabela Granic, hoogleraar Developmental psychopathology aan de Radboud Universiteit. ‘Maar om de impact van videogames op de ontwikkeling van kinderen en adolescenten te begrijpen is een evenwichtiger overzicht nodig en dat geven wij in onze publicatie.’

 

 Positieve effecten

Het spelen van videogames stimuleert volgens de onderzoekers cognitieve vaardigheden zoals ruimtelijke navigatie, redeneren, geheugen en waarneming. Dat blijkt uit de beoordeelde studies. Zelfs spelers van gewelddadige shootergames blijken beter te kunnen nadenken over driedimensionale objecten. Deze effecten werden niet gevonden bij spelers die andere soorten videogames deden, zoals puzzels of roleplaying-games.

 

Problemen oplossen

Hoe vaker kinderen strategische videospelletjes spelen, des te beter zijn ze in het oplossen van problemen, zo blijkt. Ook laten sommige studies zien dat de schoolcijfers beter worden. Alle soorten videogames kunnen de creativiteit van kinderen stimuleren. Granic: ‘Als kinderen games spelen, moeten ze keuzes maken, problemen oplossen en snel reageren op nieuwe situaties. Games zijn interactief. Daardoor leren gamers snel. Dat is een verschil met de computer of telefoon.’

 

Ontspanning

Eenvoudige spelletjes die gemakkelijk toegankelijk zijn en snel kunnen worden gespeeld zoals Angry Birds, kunnen de stemming van spelers verbeteren, bevorderen de ontspanning en emotionele veerkracht en weren angst af, zo blijkt uit de overzichtsstudie. Granic: ‘Door te leren omgaan met mislukkingen in games, bouwen kinderen emotionele veerkracht op waarop ze kunnen vertrouwen in hun dagelijks leven’.

 

Gametherapie

Volgens de onderzoekers is het hoog tijd dat teams van psychologen, artsen en gameontwerpers samenwerkingsvormen aangaan om videogames te integreren in hun traditionele therapie. Granic heeft daarmee een begin gemaakt en ontwikkelde met prof Engels en een Utrechts gamedevelopmentbedrijf een videogame om kinderen met angst beter weerbaar te maken.


Gevraagd om een reactie op de uitkomsten van de literatuurstudie zegt Martine Delfos, biopsycholoog en therapeut:'Het reviewonderzoek van Granic e.a. geeft de positieve kant van gaming weer. Zij geven ook aan dat het bedoeld is als nuancering van het beeld dat gaming negatieve invloeden heeft. Dat gaming zowel positieve als negatieve effecten heeft, is niet nieuw. Beide kanten zijn onderzocht. Een review leunt echter op afzonderlijke onderzoeken en een lijn in de tijd. Methodologisch verantwoord, experimenteel en maatschappelijk relevant onderzoek is er nog nauwelijks. De conclusies moeten dus niet uit hun context gehaald worden. Gaming kan bijzonder gunstig zijn, maar ook buitengewoon negatieve gevolgen hebben. Zoals met alles ligt het aan: 1. het specifieke kind (gaat het om een "lone wolf"?); 2. de opvoeding (en dat staat bij gaming nog in de "babyschoentjes"); 3. het gezin (een scheiding kan een indicatie zijn voor onveilig gamen; 4. de context van het gezin; 5. de maatschappelijke context; 6. de soort game en de mate van commerciële belangen (games zijn geconstrueerd om door te wíllen gaan en kunnen daardoor tot scripts in het hoofd leiden en tot verslaving).' 

Meer informatie over de cursussen van Martine Delfos op het terrein van internet en onderwijs.  

 

Meer informatie over de literatuurstudie van de Radboud Universiteit.

 

 



 

 

 


 

 



 

 

 


 








Naar homepage



Relevante categorieën: