Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Sozio tipt: documentaire over autisme bij een jonge Nederlands-Turkse vrouw

Birsen is een jonge Turks Nederlandse vrouw met autisme. Pas laat (op haar 21e) werd de diagnose gesteld.
Sozio tipt: documentaire over autisme bij een jonge Nederlands-Turkse vrouw

Dat was een opluchting, eindelijk begrip. Sindsdien is ze actief bezig om autisme onder de aandacht te brengen in zowel de Nederlandse als Turkse samenleving. Birsen NTR Docs (NTR), 49 minuten.

'Mensenrelaties zijn te moeilijk, was ik maar een boom van honderden jaren oud. Ik wil niet te veel voelen.'

 

Deze documentaire is dan ook op haar initiatief gemaakt. Birsen geeft lezingen, volgt cursussen en heeft een boek geschreven over autisme. Ze heeft een HBO studie afgerond en heeft een baan gevonden waarin zij zich thuis voelt. Het begrip is fijn maar autisme blijft. Wat betekent het om als jongvolwassen Turkse vrouw autisme te hebben? Birsen wil graag een Turkse man maar voldoet naar haar idee (door haar autisme) niet aan de Turkse normen. Ze vind het niet fijn mensen aan te raken terwijl kussen en handen schudden binnen de Turkse cultuur verwacht worden. Birsen gaat makkelijker om met jongens, ook lastig. Als Birsen naar Istanboel gaat voor een tv-optreden schrijft ze: 'Ik vind het zo stom, ik kan wel een tvshow regelen maar niet socialiseren met meisjes, ik wou dat het andersom was.'

NTR Docs (NTR), 49 minuten.


'Birsen' is te zien via uitzendinggemist.nl en werd oorspronkelijk uitgezonden op 29-06-2013 door de NTR.Naar homepageRelevante categorieën: