Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

SoziO en lectoraat starten platform voor moresprudentie

SoziO en het lectoraat Innovatie Maatschappelijke dienstverlening starten een platform voor het bespreken van ethische dilemma’s in de hulpverlening. Ook de beroepsverenigingen Phorza en NVMW zijn geïnteresseerd in deelname.

De initiatiefnemers willen moreel beraad in het werkveld stimuleren en de beroepscodes van de beroepsverenigingen NVMW en Phorza toetsen aan de alledaagse praktijk. Het project is een experiment. De beroepsverenigingen zullen ook een actieve rol spelen in het project. Als de pilot slaagt zal het project worden uitgebreid. En daarbij zal worden aangesloten bij de voornemens van Phorza om een beroepsethische commissie in het leven te roepen waaraan studenten en werkers hun dilemma's kunnen voorleggen.

Geanonimiseerd
Professionals in zorg en welzijn worden uitgenodigd om casuïstiek uit hun eigen beroepspraktijk met te delen met de initiatiefnemers. De casus wordt geanonimiseerd en na toetsing op bruikbaarheid, geplaatst in deze e-nieuwsbrief.

Morele vraag of dilemma
In de casus moet sprake zijn van een morele vraag of dilemma. Morele vragen hebben betrekking op vragen waarbij waarden in het geding zijn. Het zijn normatieve vragen die betrekking hebben op het goede of juiste handelen. Een dilemma is een lastige keuze tussen twee mogelijkheden. Bij een ethisch dilemma gaat het om keuzes die moreel geladen zijn. Belangstellenden wordt gevraagd de casusbeschrijving aan de hand van een vragenlijst te sturen naar:

Ellen Grootoonk

Olaf Stomp

Inzenders krijgen een reactie op de bruikbaarheid van de casus voor dit pilotproject. Een inhoudelijke reactie, van lezers en eventueel deskundigen op de casus krijgt u als deze wordt geplaatst in de e-nieuwsbrief.


 

 

 



Naar homepage



Relevante categorieën: