Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

'Sociale wijkteams weten te weinig van autisme'

Sociale wijkteams moeten meer verstand krijgen van autisme en alles wat daarmee samenhangt. Dat vindt de PvdA in Zaanstad (foto).
'Sociale wijkteams weten te weinig van autisme'

De PvdA in Zaanstad deed onderzoek naar de zorg voor autisten en concludeert dat er een gebrek aan kennis is. In een aantal gevallen nemen ouders van kinderen met autisme zelf de regie omdat zij stuiten op onvoldoende kennis bij het wijkteam.

 

Investeren in kennis

Volgens raadslid Lenie Rademaker is het de moeite waard om te investeren in kennis. Als het aan haar ligt, wordt scholing een blijvertje, omdat er anders door het verloop van personeel een terugval zal zijn. Ze pleit voor een ’levensbrede’ begeleiding. Dat betekent dat ondersteuning die een autist krijgt op alle terreinen aanwezig is. Nu zijn er vaak verschillende hulpverleners betrokken, maar bij autisten is het juist van belang om eenduidige hulp te bieden, die identiek is op school, thuis en in elke andere omgeving.

 

Positieve discriminatie

De PvdA presenteerde het onderzoek onlangs samen met mensen met autisme tijdens het Zaanstad Beraad (hier bespreken politieke partijen diverse onderwerpen ter voorbereiding op de besluitvorming tijdens de raadsvergadering). Een van de personen met autisme pleitte voor positieve discriminatie. ’Bij gelijke geschiktheid gaat de baan naar een autist.’ Zo’n maatregel zou goed zijn voor de acceptatie van mensen die anders zijn, vond deze man.

 

In stapjes

Wethouder Jeroen Olthof ziet geen kans om de zorg voor autisten radicaal om te vormen, maar wil het wel in stapjes doen. Over ongeveer drie maanden praten de raadsleden er opnieuw over en dan moet het gaan over concrete acties.

Bron: Noordhollands DagbladNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.