Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Prijs onderzoek middelenmisbruik verstandelijke beperkten

Anneke Paelinck heeft de Anton DoŇ°en Scriptieprijs gewonnen. Ze krijgt de prijs voor haar masterscriptie over het motiveren van mensen met een verstandelijke beperking met gedragsproblemen en/of psychopathologie die middelen misbruiken.

De scriptie geeft inzicht in middelengebruik en -misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking. Paelinck, student Universiteit Gent, deed onderzoek naar de toepassing en evaluatie van motiverende gespreksvoering bij deze mensen. De jury vond vooral de bevindingen over hoe personen met een verstandelijke beperking aankijken tegen middelenmisbruik informatief. Dat helpt om behandelinterventies te verbeteren.

 

Anton Došen
Paelink ontving de prijs uit handen van prof. dr. Anton Došen zelf. Anton Došen was een van de eersten in Nederland die zorg voor de geestelijke gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking voor het voetlicht bracht. Hij probeerde een onderbouwing te geven van wat professionals in de dagelijkse, klinische praktijk nastreven: begrijpen en verklaren van de complexiteit van psychopathologie en gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking.
Het is de eerste keer dat de Anton Došen Scriptieprijs is uitgereikt.

 

Prijs
De Anton Došen Scriptieprijs is bedoeld voor scriptieonderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen. De prijs bestaat uit een geldprijs van 5000 euro en een publicatie over het scriptieonderzoek in het tijdschrift Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk.

Leerstoel
De prijs is verbonden aan de leerstoel ‘Mensen met een verstandelijke beperking: Psychopathologie en behandeling’, die bezet wordt door prof. dr. Petri Embregts. De leerstoel valt onder de Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking bij Tranzo / Tilburg University.

Inschrijven
De prijs is ingesteld door de Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland in samenwerking met de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences en STEVIG, onderdeel van Dichterbij. Inschrijven voor de Anton Došen Scriptieprijs 2013 kan vanaf nu, klik hier.Naar homepageRelevante categorieën: