Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Scholieren steeds jonger betrokken bij drugscriminaliteit

Scholieren beginnen steeds jonger met blowen en dealen. Veel schoolbesturen zwijgen over deze onderwerpen, vanwege mogelijke reputatieschade. Eelco van der Kruk en Niels van der Graaff, beide directeur op een middelbare school in Arnhem, vinden openheid over dit probleem belangrijk en doen hun verhaal in het NRC.
Scholieren steeds jonger betrokken bij drugscriminaliteit

Van der Graaff: ‘We hebben de afgelopen jaren leerlingen gezien die kampen met psychische problemen die direct toe te schrijven zijn aan langdurig softdrugsgebruik. Psychoses, bijvoorbeeld. Dat is nieuw voor ons.’ Het is volgens Van der Graaff dichterbij dan je denkt: ‘Als ik nu op onze beveiligingscamera’s kijk, denk ik: hoe is het mogelijk? Jonge jongens die staan te dealen. Récht onder de camera.’ Als je het eenmaal ziet, valt het pas echt op. Dat zeggen beide directeuren.

Toename criminaliteit
Een ander punt die de heren benoemen is de criminaliteit. ‘We zien kinderen van 12, 13 jaar die geronseld worden,’ aldus van der Kruk. ‘Het begint met kleine klusjes: even een paar jointjes brengen om een tientje te verdienen. Maar je kunt maar één keer nee zeggen. Als je eenmaal in het netwerk zit, is het heel lastig om er weer uit te komen.’

Bron: NRC

College drugscriminaliteit‚Äč
Hoe raken jongeren betrokken bij dit soort criminaliteit? Wat kunnen we doen om deze betrokkenheid te voorkomen? En wat is er voor nodig om daarin een goede samenwerking te vinden met ketenpartners? Dit zijn slechts enkele vragen die worden beantwoord tijdens het College Drugscriminaliteit op 9 april 2020.

Meer informatie? Kijk op de website of lees de brochure.Naar homepage