Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Rouvoet: ‘Iets meer tijd nemen voor transitie was beter geweest’

Hij zegt nog steeds achter de transitie te staan. Maar er had wel meer tijd voor uitgetrokken mogen worden. Dat zei André Rouvoet, voormalig programmaminister voor Jeugd en Gezin op 15 december bij de boekpresentatie van 1Gezin1Plan. ‘Ik hoop dat we weinig brokken maken.’
Rouvoet: ‘Iets meer tijd nemen voor transitie was beter geweest’

Hij is niet de bedenker van de term 1Gezin1Plan. ‘Dat is teveel eer’, meent de voormalige programmaminister voor Jeugd en Gezin. Wel de persoon die gedurende zijn bewindsperiode een belangrijke fundament legde voor de filosofie. ‘Benut de kennis en de ervaringsdeskundigheid van het gezin’, zegt hij nu. Al kan hij zich voorstellen dat er omstandigheden zijn waaronder dat niet kan.


Transitie en transformatie
Rouvoet, inmiddels voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, zegt nog steeds achter de transitie te staan. ‘Maar er had wel iets meer tijd voor genomen mogen worden. En ik zou voorzichtiger met bezuinigingen zijn geweest.’ Waar hij aan toevoegt dat hij nu gemakkelijk praten heeft nu hij uit de politiek is gestapt. ‘Maar ik hou wel mijn hart vast hier en daar. Ik hoop dat we weinig brokken maken.’

 

Hulpverleners moeten er volgens de gewezen minister op durven vertrouwen dat cliënten dingen goed doen. ‘Concentreer je als hulpverlener op succeservaringen. Maak die succeservaringen van het gezin concreet. Dat heeft grote effecten’, aldus Rouvoet bij de boekpresentatie.


Pleeggezin
Perry mag Rouvoet het eerste exemplaar aanbieden van 1gezin1Plan. Perry is een jongere die Rouvoet al eens ontmoette tijdens zijn ministerschap. Perry wilde graag in een pleeggezin maar de hulpverleners waren aanvankelijk weinig te porren voor zijn wens. Die werd pas werkelijkheid toen een zorgcoördinator zich daarvoor ontvankelijk toonde en zich ervoor hard maakte. Perry: ‘Leer dingen te bekijken vanuit mijn perspectief. Luister naar wat jongeren te vertellen hebben’, geeft hij de zaal mee.

 

Meer nieuws over de boekpresentatie 1Gezin1Plan

 Naar homepage


Olaf Stomp,

Relevante categorieën: