Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

PTSS-cliënten modderen jarenlang door

Meer dan de helft van de mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), hebben daar meerdere jaren last van. Dat blijkt uit een grootschalige meta-analyse van wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Tilburg en de University of London.
PTSS-cliënten modderen jarenlang door

De meerderheid van PTSS-cliënten wereldwijd heeft na 3,5 jaar geen vermindering van de klachten. ‘Het gaat dan vooral om cliënten die in landen leven waar grootschalige blootstelling aan traumatische gebeurtenissen zoals gewapende conflicten, terroristische aanslagen of natuurrampen hebben plaatsgevonden’, aldus UvA onderzoeker, Nexhmedin Morina.

 

Het rapport spreekt van een ernstig gebrek aan geestelijke ondersteuning. Op dit moment is er in de meeste landen geen of nauwelijks hulp aan PTSS-cliënten. Morina omschrijft die situatie als zorgwekkend, juist omdat het aantal mensen met PTSS in die landen zeer hoog is.

 

Uit de analyse blijkt dat bij slechts 44 procent van de deelnemers de PTSS klachten na gemiddeld 40 maanden afnam. Dit betekent dat 56 procent van hen lange tijd, ten minste 40 maanden, nog last heeft van PTSS.

 

Morina: ‘We weten uit ander onderzoek dat hulpverlening de symptomen van PTSS aanzienlijk kan verminderen. De geschikte psychische ondersteuning bieden om hun lijden te verminderen is dan ook zeer belangrijk. Daarvoor is inzicht in de mate van klachtenvermindering nodig, deze analyse maakt dat mogelijk.’

 

Bron: Universiteit van Amsterdam

 

Eerder nieuws over dit onderwerp:

Zelfredzaamheid slachtoffers is cruciaal voor herstel

 

 Naar homepageRelevante categorieën:

PTSS |