Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Psychotherapie wél succesvol bij ernstig depressie

Vaak wordt gedacht dat psychotherapie weinig effectief is bij mensen met ernstige depressieve klachten. Er zijn aanwijzingen dat psychotherapie juist wel werkt bij mensen met veel depressieve klachten.
Psychotherapie wél succesvol bij ernstig depressie

Dat blijkt uit onderzoek van Ellen Driessen die hierop promoveert aan d Vrije Universiteit.


Kortdurende psychotherapie

Driessen vergroot met haar proefschrift de kennis over de effectiviteit van kortdurende psychotherapie voor depressie door bestaande wetenschappelijke studies te analyseren en een nieuw onderzoek waarin zij psychodynamische therapie vergeleek met cognitieve gedragstherapie onder 341 patiënten met een depressie. Kortdurende psychotherapie leidt bij de meeste mensen met een depressie tot aanzienlijke verbetering van de klachten, maar is vaak niet voldoende om volledig te herstellen. Daarom is het nodig dat behandelingen voor depressie verder worden verbeterd.

 

Meest voorkomende psychische aandoening

Depressie is de meest voorkomende psychische aandoening en wordt gekenmerkt door aanhoudende somberheid, verlies van interesse in vrijwel alle activiteiten en verstoring van het dagelijks functioneren. Dit is zeer belastend. Daarnaast is depressie een groot maatschappelijk en financieel gezondheidsprobleem; wereldwijd lijden er 150 miljoen mensen aan een depressie.

 

Effectiviteit

Driessen vergeleek psychodynamische therapie met cognitieve gedragstherapie. Psychodynamische therapie richt zich op het verkrijgen van meer inzicht in de achtergrond van depressies. Bij cognitieve gedragstherapie gaat het om het leren vervangen van negatieve, door de depressie gekleurde gedachten, door meer realistische gedachten en het oefenen van ander gedrag. Ondanks dit verschil in benadering bleken de psychotherapieën qua effectiviteit niet van elkaar te verschillen. Zij vond wel aanwijzingen dat de ene psychotherapie effectiever is dan de andere bij bepaalde subgroepen van depressieve patiënten. Het is belangrijk daar meer onderzoek naar te doen, zodat mensen met een depressie in de toekomst beter geadviseerd kunnen worden over wat de beste behandeling is in hun geval.

 

Bron: Vrije Universiteit



Naar homepage



Relevante categorieën: