Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Psychiatrische patiƫnten met slaapproblemen slapen goed in met muziek

Rustgevende muziek is een veelbelovend alternatief voor slaappillen, stelt psychiatrisch verpleegkundige Gerrit de Niet.

De promovendus verdedigde zijn onderzoek op 3 mei aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Een groot deel van de psychiatrische patiënten gebruikt slaapmiddelen. Deze middelen zijn een oplossing voor acute problemen, maar bij langdurig gebruik kunnen ze averechts werken. Patiënten kunnen onder andere afhankelijk worden van slaapmiddelen.

Motivatie patiënten
De Niet, psychiatrisch verpleegkundige, ontdekte dat veel psychiatrische patiënten met slaapproblemen goed kunnen inslapen na het luisteren naar rustgevende muziek. ‘Muziek en andere niet farmacologische interventies kunnen een goed alternatief zijn voor pillen, als patiënten dat ook willen. Nu komt het nog vaak voor dat ze gemotiveerder zijn voor pillen dan voor muziek’, aldus de promovendus.

Begeleidingstijd

Tweederde van de psychiatrische patiënten lijdt aan slaapproblemen. Ze gebruiken vrijwel allemaal slaapmiddelen met als belangrijkste nadeel, dat ze je afhankelijk maken. In de psychiatrische zorg wordt toch vaak voor deze slaapmiddelen gekozen, omdat het gebruik van alternatieven meer begeleidingstijd vraagt. De Niet zocht daarom naar alternatieven die nauwelijks extra tijd vergen voor toediening en instructie en waarvoor niet veel extra kennis nodig is. Er werden experimenten uitgevoerd met het luisteren naar muziek, de stimuluscontrole waarbij je erin getraind wordt je slaapkamer alleen met slaap te associëren en de reguliere behandeling met zorg en medicatie.

De juiste muziek
De psychiatrische patiënten die voor het slapen gaan naar rustige muziek luisterden, hadden het minste last van inslaapproblemen. De experimenten met stimuluscontrole en reguliere behandeling lieten geen vooruitgang zien. De Niet stelt echter dat niet elk soort muziek gebruikt kan worden als alternatief voor slaappillen. ‘Muziek leidt af van piekergedachten en angsten en verbetert je stemming. Het is daarom belangrijk te zoeken naar muziek die boeiend genoeg is om je van angstgedachten af te leiden, maar niet te meeslepend dat het je wakker houdt.’

Reactie patiënten
Alle patiënten in dit onderzoek bleven ook hun reguliere dosis slaappillen gebruiken, omdat de tijd te kort was om te onderzoeken of de gebruikers met minder slaappillen toekonden.
Volgens de promovendus reageerden de patiënten wisselend. ‘Veel patiënten zijn bang voor de afbouw van pillen. Ze zijn bang dat ze zich slechter voelen zonder.’ Toch vindt De Niet dat muziek en ook andere niet-farmacologische interventies breder toegepast moeten worden.

Bron: Radboud UniversiteitNaar homepage