Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Pleegkind langer bij kortverblijf-pleegouders

Pleegzorg Nederland zoekt bij acute uithuisplaatsing pleegouders die beschikbaar zijn voor een plaatsing waarbij het perspectief en de verblijfsduur bij de start onduidelijk zijn.

Dat is een nieuwe aanpak van Pleegzorg Nederland. Deze aanpak zorgt voor de beste ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen. Eerder werden kinderen bij een crisisplaatsing eerst bij kortverblijf-ouders geplaatst en later overgeplaatst naar een gezin waar ze voor langere tijd konden blijven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat iedere overplaatsing een risico vormt voor de ontwikkeling van een kind.

Geen passend pleeggezin
In 2010 hebben 24.150 kinderen voor korte of langere tijd bij pleegouders gewoond, blijkt uit cijfers van Pleegzorg Nederland. Dat zijn achthonderd kinderen meer dan in 2009. Daarnaast zijn 2.991 nieuwe pleegouders ingeschreven in 2010. Het beschikbare pleegouderbestand is hiermee verder uitgebreid tot 15.500 pleeggezinnen. Ondanks de groei van het pleegouderbestand is er niet voor ieder kind een passend pleeggezin beschikbaar. Onvoldoende pleegouders hebben de ruimte en mogelijkheden om aan de wens te voldoen om broertjes en zusjes samen in een gezin te plaatsen. ook kinderen met ernstige emotionele of gedragsproblemen of kinderen waarvoor het toekomstperspectief nog onduidelijk is, wachten langer dan wenselijk op een plaatsing bij pleegouders.

Bijzondere inzet
23 procent van de nieuwe pleegzorgplaatsingen betreft crisisopvang. Bij de crisisopvang en kortdurende pleegzorg wordt een nieuwe trend zichtbaar. Ans de Maat, woordvoerder van Pleegzorg Nederland: ‘We zoeken ook bij acute uithuisplaatsing pleegouders die beschikbaar zijn voor een plaatsing waar bij de start het perspectief en de verblijfsduur onduidelijk zijn. Als eerste onderzoeken we of het kind weer terug naar huis kan. Is dat niet mogelijk, dan vragen we aan de kortverblijf-pleegouders of het kind voor lange tijd in hun gezin kan blijven. Voor de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind vinden we dit de meest gewenste oplossing. Het vraagt echter wel een bijzondere inzet van pleegouders.’

Groter verloop
Dit maakt ook dat het verloop in het bestand van pleegouders voor crisisopvang en kortverblijf groter wordt. Wanneer een pleegkind vanuit de kortdurende opvang voor langere tijd bij deze pleegouders blijft wonen, is dit pleeggezin (voorlopig) niet meer beschikbaar voor kortdurende opvang.

Bron: Pleegzorg Nederland



Naar homepage



Relevante categorieën: