Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Phorza: ‘jeugdzorgwerker wordt sterker met verplichte registratie’

Beroepsvereniging Phorza is voorstander van de wettelijk verplichte registratie en tuchtrecht voor medewerkers in de jeugdzorg.

Minister Rouvoet wil die verplichting invoeren en informeerde daar onlangs de Tweede Kamer over.

Rouvoet volgt daarmee het voorstel van de Stuurgroep Actieplan Professionalisering. Rouvoet spreek van ‘een professionaliseringsslag in de jeugdzorg’.

Het plan

Hulpverleners in de Jeugdzorg moeten zich, na invoering van deze regel, registreren in het beroepsregister BAMw (Beroepsregister voor Agogen en Maatschappelijk werkers). Naast dat zij hiermee onder het verenigingstuchtrecht vallen, verplicht een registratie hulpverleners tot na- en bijscholing, intervisie en supervisie en vakverdieping. Voor de hulpverlener een erkenning van de noodzaak en de wens om zich te blijven ontwikkelen.
Door het behalen van registerpunten voldoet een hulpverlener aan de kwaliteitseisen die gesteld worden aan het beroep en toont vakbekwaam te zijn richting collega’s, werkgever en niet te vergeten de cliënt. Het registreren geldt voor op hbo-niveau functionerende hulpverleners in de jeugdzorg.

Beroepscode

Hulpverleners verbinden zich, wanneer zij zijn geregistreerd, aan de beroepscode en het tuchtrecht. Dit betekent dat wanneer er fouten worden gemaakt of hulpverleners zich niet houden aan de beroepscode, zij hiervoor worden berispt of bestraft door het tuchtcollege. In het ergste geval verliest de hulpverlener zijn registratie. Wat inhoudt dat hij of zij geen aanstelling meer kan krijgen binnen de sector jeugdzorg. Echter, het mooie van een tuchtrecht is dat de beroepsgroep kan leren van de fouten die gemaakt worden. Het tuchtrecht en de beroepscode is gemaakt voor en door de professionals van de vereniging, en dus zijn hulpverleners middels het tuchtrecht vooral kritisch richting elkaar en zullen zij elkaar op hun kwaliteit wijzen.

‘Mijlpaal’

‘Een belangrijke mijlpaal voor de sociaal-agogen in de jeugdzorg, eigenlijk een feestje waard’, meent Afra Groen van Phorza. ‘Jammer dat de publiciteit de nadruk legt op het tuchtrecht, daar waar het fout is gegaan. De regeling maakt hulpverleners sterker en bakent het beroepsdomein af. Niet iedereen kan zomaar jeugdzorgwerker worden, daarvoor moet je een gedegen opleiding hebben en met je vak bezig blijven.’

Andere sectoren

Phorza hoopt dat ook de andere sectoren in de zorg en welzijn zullen volgen. Ook sociaal-agogen in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidzorg en ouderenzorg vervullen immers belangrijke taken die kwaliteit en bekwaamheid eisen. Tevens wil Phorza zich ervoor inzetten dat ook mbo-geschoolden onder deze regeling mogen vallen.
 



Naar homepage



Relevante categorieën: