Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Pesten risicofactor voor zelfdoding bij jongeren

Leidse onderzoekers hebben aangetoond dat pesten een risicofactor is voor gedachten aan zelfdoding en pogingen tot suïcide bij kinderen en adolescenten. Ze deden dat door 43 wetenschappelijke artikelen met elkaar te vergelijken.
Pesten risicofactor voor zelfdoding bij jongeren

Wetenschappers Mitch van Geel, Paul Vedder en Jenny Tanilon hebben wetenschappelijke artikelen over pesten en gedachten aan zelfdoding en pogingen tot zelfdoding onderzocht. Ze richtten zich daarbij op kinderen en adolescenten.

 

Eerder onderzoek deed al vermoeden dat gepest worden een belangrijke risicofactor is voor suïcide onder jongeren. Ook suggereerde eerder onderzoek dat 15 tot 20 procent van de adolescenten als slachtoffer, dader of beide betrokken is bij pesten.

 

Zelfmoord belangrijke doodsoorzaak

De onderzoekers vonden 34 studies die te maken hadden met gepest worden. In deze studies werden ruim 350.000  jongeren bevraagd. Statistische analyse van die artikelen toonde een relatie aan tussen pesten en suïcidale gedachten en pesten en niet-fatale pogingen tot zelfdoding. Een niet-fatale poging is de sterkste voorspeller voor een latere daadwerkelijke zelfdoding.

 

Suïcide is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken bij jongeren. Onderzoeker Mitch van Geel benoemt dat er naast pesten mogelijk nog belangrijkere oorzaken liggen voor het denken aan zelfdoding of een poging tot suïcide door een jongere. Erfelijkheid en psychische problemen bij de jeugdigen zouden een van die redenen kunnen zijn.

 



Naar homepage



Relevante categorieën: