Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Pedagogiekstudenten vormen zelf Raad van Advies voor Jeugd en Gezinsbeleid

“Hoe kunnen we voorkomen dat kinderen met problemen te snel uit huis worden geplaatst?”.

Dat is het Thema waarover tweedejaars studenten Pedagogiek van Hogeschool Utrecht (HU) op 29 januari 2010 advies uitbrengen aan de provincie Utrecht.

Beleidsplan door studenten
Dit initiatiefmaakt onderdeel uit van het onderwijsprogramma. In samenwerking met de provincie Utrecht schrijven 160 studenten een beleidsplan, waarin ze hun voorstel onderbouwen. Gekozen is voor het actuele thema: “Hoe kunnen we voorkomen dat kinderen met problemen te snel uit huis worden geplaatst.” Uit deze beleidsplannen worden de beste twaalf gekozen. Deze twaalf plannen worden op 29 januari in het Provinciehuis gepresenteerd en verdedigd. Uit de beleidsplannen worden uiteindelijk twee winnende voorstellen gekozen, die aan de gedeputeerde worden aangeboden.

Virtuele Raad van Advies
Het is het derde jaar dat studenten van de HU een beleidsplan mogen presenteren aan de provincie Utrecht.  Dit programma is een gezamenlijk initiatief van Hogeschool Utrecht en de provincie. De vergadering in het Provinciehuis wordt geopend door Marjan Haak-Griffioen, Gedeputeerde Jeugdzorg van de Provincie Utrecht. Alle tweedejaars studenten Pedagogiek van Hogeschool Utrecht doen mee, het gaat om zo’n 160 studenten verdeeld over veertig groepen. Zij zijn allen lid van de virtuele ‘Raad van Advies voor Jeugd en Gezinsbeleid’, een voor dit programma bedachte raad. De raad neemt zitting op 29 januari in de Statenzaal van de provincie Utrecht. Op deze manier kunnen studenten heel realistisch ervaren hoe het is om lid te zijn van een raad en daarbij professioneel advies uit te brengen. Dit initiatief maakt onderdeel uit van een onderwijsprogramma waarvoor studenten ook gastcolleges konden volgen, zoals bij gedeputeerde Marjan Haak-Griffioen en tweede kamer lid Samira Bouchibti.

Jury
Het beste beleidsplan wordt gekozen in een aantal rondes. Allereerst kiezen studenten en docenten uit de eerste 40 beleidsplannen zelf de beste twaalf. De studenten die deze beste twaalf plannen hebben geschreven presenteren deze op 29 januari in de Statenzaal van de provincie Utrecht. De jury, bestaande uit  docenten van de HU en medewerkers van de provincie Utrecht reikt vier prijzen uit: het beste voorstel, de beste verdediging, het meest helder geschreven voorstel en de meest invloedrijke persoon in de raad. Zowel uit het ochtend- als middaggedeelte volgen twee door de jury genomineerden voorstellen en hieruit kiest de zaal het beste beleidsplan.

Bron: Hogeschool Utrecht



Naar homepage


De Redactie,

Relevante categorieën: