Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

‘Over veertig jaar een half miljoen mensen met dementie’

In 2050 telt Nederland naar schatting een half miljoen mensen met dementie. Dat is verdubbeling ten opzicht van nu.
Dit zei Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland. Er moet volgens haar meer wetenschappelijk onderzoek komen.
 
Campagne
Alzheimer Nederland is een campagne gestart over de gevolgen van dementie. Met de campagne wil de organisatie mensen aan het denken zetten over de impact van de ziekte van Alzheimer.
 
1 op de 5
In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen een vorm van dementie waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Bijna iedereen krijgt daarom in zijn leven met dementie te maken, als patiënt of als familielid.
 
Post it's
In de billboardcampagne – waarvan de aftrap was in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam, wordt op duizend levensgrote Post-it’s benoemd wat de functie van alledaagse voorwerpen is, iets wat voor mensen met Alzheimer niet meer vanzelfsprekend is.
De campagne wordt opgevolgd door radiospots, billboards en advertenties in kranten en tijdschriften. Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland: ‘Iedere advertentie sluit aan bij de realiteit van het leven met dementie waarin vanzelfsprekende zaken onbegrijpelijk zijn geworden. De wereld is een onbekende en onveilige plek geworden.’

Dementie bestrijden
Broekema: ‘De zorgkosten voor patiënten met dementie zijn nu al hoger dan het totale jaarlijkse budget van de Nederlandse politie. Deze kosten zullen bovendien snel stijgen, want het aantal patiënten zal verdubbelen van 235.000 nu, tot ruim een half miljoen in 2050. En dit terwijl de beroepsbevolking die voor deze mensen moet zorgen in dezelfde periode zal halveren.’ Dit toekomstscenario is alleen te bestrijden door wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers zijn er namelijk van overtuigd dat dementie te voorkomen, of zelfs te genezen zal zijn. Broekema: ‘Dementie is geen ver van ons bedshow. Wij moeten er met zijn allen − overheid, bedrijfsleven en de Nederlandse bevolking − voor zorgen dat er een oplossing komt.’

Over dementie
Dementie is een syndroom en een verzamelnaam voor 55 ziektes, waarbij in alle gevallen de verwerking van informatie.

Bron: Alzheimer Nederland


Naar homepageRelevante categorieën: